Vučurević: Kamioni su najskuplji kad stoje, Otvoreni Balkan je budućnost

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević
Izvor: Kosovo Online

Otvoreni Balkan sa sobom nosi mnogo rešenja – smanjenje troškova i logističkih problema, kraće zadržavanje robe na granicama, lakšu sertifikaciju, a samim tim i bolje cene proizvoda i veći profit, istakao je danas za Kosovo onlajn predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Vučurević koji učestvuje na skupu "Strateški ekonomski dijalog“ u organizaciji Mreže poslovnog razvoja jugoistočne Evrope (SEEBDN) iz Beča, napominje da, iako mnogi porede Otvoreni Balkan sa Berlinskim procesom, ova inicijativa sadrži sve elemente, ali pruža efikasnije funkcionisanje, što se dokazalo i kroz praksu.

"Danas imamo na srpsko-makedonskoj granici ’jedno zaustavljanje’, sertifikacija važi do mesta odredišta, i to značajno ubrzava proces“, rekao je Vučurević na skupu u Savudriji.

Svoj stav potkrepljuje podacima, a oni kažu da jedan dan čekanja na granici utiče jedan odsto na smanjenje cene određenog proizvoda, dodajući da je ta proporcija u poljoprivredi još izraženija.

"Ako su u pitanju osetljivi prehrambeni proizvodi, jedan dan čekanja gotovo sedam odsto utiče na promenu cene u negativnom smislu“, napomenuo je Vučurević.

Zato vidi Otvoreni Balkan kao budućnost saradnje u regionu, i poziva sve ostale zemlje da se priljuče i da to bude prelazni period ulaska u Evropsku uniju.

"Ovde nema politike, ovo je praksa koja je pokazala dobre rezultate“, podvukao je Vučurević.

Kako kaže, čim se ubrza protok roba, benefit ne može da izostane.

„Zamislite koliko košta kamion jedan dan, koliko čekanje na granicama, dnevnice vozača... Kamion je najskuplji kada stoji.  Imamo primer BiH, koje je nama tržište broj četiri sa gotovo 3,5 milijardi evra prometa, a da vozači kada treba da voze robu neće da krenu u sredu, jer znaju da neće preći granucu pre ponedeljka... A, govorimo o susednoj zemlji“, ukazuje Vučurević.

Otvoreni Balkan sve to čini mnogo jednostavnjim.

„To je sada drugačije, povezujemo se maksimalno, ovde je u pitanju čista ekonomija, u krajnjem slučaju profit i zarada“, zaključio je Vučurević.