Nikolovski: Intenzivno se radi na mogućem ulasku Crne Gore u "Otvoreni Balkan"

Ljupko Nikolovski
Izvor: Facebook

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Ljupča Nikolovskog izjavio je je danas da se očekuje da će Severna Makedonija biti domaćin Sajma hrane koji će organizovati Inicijativa "Otvoreni Balkan" i da se intenzivno radi na mogućem proširenju Inicijative na Crnu Goru.

Datum održavanja sajma, koji bi trebalo da se održi ove godine, tek treba da bude određen, a razgovori su u toku.

Prema rečima Nikolovskog, reč je o manifestaciji poput prošlogodišnjeg Sajma vina u Beogradu, a cilj je da ta manifestacija postane tradicionalna.

"Reč je o manifestaciji koja bi bila ustanovljena pod okriljem 'Otvorenog Balkana'. Pokrenućemo sastanak premijera da se dogovorimo o terminu, razgovaralo se da to bude kod nas i da preraste u tradiciju. Plan je da sajam organizujemo u saradnji sa našim privrednim i drugim partnerima. Želimo da koristimo prostorije hotela 'Aleksandar palas' za konferencije, parking i objekat sportskog centra 'Boris Trajkovski', ceo kompleks", rekao je Nikolovski na brifingu za novinare.

On ističe i da se sa Crnom Gorom intenzivno radi na mogućem proširenju "Otvorenog Balkana" i sa ovom državom.

"U nedelju putujem u Crnu Goru, gde ću se sastati sa premijerom Abazovićem i potpredsednicom Vlade odgovornom za poljoprivredu. Imaćemo niz aktivnosti vezanih samo za "Otvoreni Balkan". Ogromna je želja da iznesemo naše podatke koliko je smanjeno čekanje na granici, koliko je povećan prevoz, koliko je porasla vrednost saradnje. Iznećemo sve te informacije. Sa Crnom Gorom radimo u tom pravcu, razgovaramo najdirektnije i otvoreno", rekao je Nikolovski.

Ministar je dodao da sve veće kompanije iz Severne Makedonije traže Crnu Goru kao partnera.

"Stalno napominju da više nije potrebno 26 vrsta dokumenata, proces je značajno ubrzan, stalno ukazuju na prednosti Otvorenog Balkana. Posebno traže Crnu Goru, traže i Bosnu i Hercegovinu, ali pre svega Crnu Goru", naglašava ministar.

Kako je napomenuo Nikolovski, politički pozivi za proširenje "Otvorenog Balkana" i dalje važe za ostale zemlje u regionu.