Stjuart: Naša agenda nije politička, već ekonomska, Otvoreni Balkan čini regionalno tržište atraktivnijim za američke kompanije

Erik Stjuart
Izvor: RTS

Agenda Američko-centralno evropske asocijacije nije politička, već ekonomska, ističe predsednik te Asocijacije Erik Stjuart i dodaje da mu američki predsednik Džozef Bajden nije kazao šta da radi, prenosi RTS.

Stjuart kaže da su neke od najvećih američkih kompanija došle u Srbiju jer vide priliku za investiranje, žele da prave biznis, a njihova agenda je da ostvare profit i posluju uspešno.

"Naša agenda nije politička, već ekonomska, Džozef Bajden mi nije rekao šta da radim", naglasio je Stjuart odgovarajući na pitanje da li američki novac u Srbiju dolazi sa nekom političkom cenom.

Navodeći da su predstavnici 16 američkih kompanija ove nedelje u Beogradu i da te kompanije verovatno predstavljaju kapital od nekoliko stotina milijardi dolara poslovnih prihoda, Stjuart je kazao da ovo predstavlja za njih jedinstvenu priliku da se fokusiraju samo na Srbiju.

"I da nađemo načine da ovde uspešno poslujemo", dodao je.

Na pitanje zašto se čekalo do sada, Stjuart je rekao da je sada dobar trenutak za to te da kompanije treba da se osećaju komforno da investiraju.

"Kompanije treba da budu uverene da postoji vladavina prava, da nema korupcije, da vlada podržava investicije i smatra ih dobrodošlim. Da traži način da unapredi uslove poslovanja. Srbija je jedna manja zemlja sa teškim okruženjem, bilo je dosta konflikata ovde i kad sve to zajedno vidite, čini se prekomplikovanim. I američke kompanije su bile usmerene na neka druga tržišta. Ali, sada vidimo promenu", kazao je.

Dodaje da je uočljivo da je ova vlada fokusirana na Zapad, na Ameriku, da teži Evropskoj uniji, što SAD takođe podržava.

Takođe, pozitivno se ocenjuje i inicijativa Otvoreni Balkan jer Srbija nije velika ekonomija, a ta inicijativa čini regionalno tržište Zapadnog Balkana atraktivnijim.

Na pitanje da li je greška što je u Srbiji zaustavljen projekat Rio Tinta koji je član Američko-centralno evropske asocijacije, Stjuart kaže da ne zna mnogo o projektu, ali da zna da je Rio Tinto odlična američko-kanadska kompanija, koja radi širom sveta.

"Znam da su imali odlične investcije, odličnu tehnologiju da zapošljavaju puno ljudi. Projekat na kome rade je vrlo značajan, ne samo u zemlji u kojoj rudare, već i za ceo svet jer nešto poput litijuma je važno da bismo mi nastavili da koristimo baterije", dodao je.

Odgovarajući na pitanje da li je DFC politički i ekonomski odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, Stjuart ističe da tu ne vidi nikakvu paralelu, niti bilo kakve sličnosti.

"Kineski način poslovanja je veoma drugačiji od načina na koji Amerikanci posluju. Mislim da se DFC fokusirao na Srbiju zbog toliko projekata u oblasti energetike koji su neophodni ovde", naveo je.