Nakon podrške kongresmena SAD, Srbija sprema nove diplomatske akcije

Nikola Selaković
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

To što je 16 kongresmena uputilo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu pismo podrške Srbiji izazvalo je uznemirenje u Prištini, ali je prava panika među albanskim liderima nastala zbog toga što gotovo polovina potpisnika ima značajan uticaj na kreiranje spoljne politike SAD, pišu Večernje novosti.

Čak sedmoro kongresmena koji su podržali Srbiju članovi su i veoma važnog Spoljnopolitičkog komiteta Kongresa, gde se donose preporuke, deklaracije i rezolucije za trasiranje diplomatskog kursa Vašingtona. To su Klaudija Tinej, koja je i kopredsedavajuća Srpskim kokusom, zatim Brajan Ficpatrik, Greg Stjuart i Bred Šnajder, kao i Dejvid Ciclin, Den Majzer i Ted Liju.

Pored njih, pismo su parafirali i članovi još dva veoma značajna komiteta - Vojnog (kongresmeni Majk Tarner i Mark Visij) i Obaveštajnog (Erik Svoulvil i Bred Vinstrap). Među kongresmenima koji su dali podršku Srbiji je još članova Srpskog kokusa: Emanuel Klaver, Gas Bilirakis, Dejvid MekKinli, Bil DŽonson i Frenk Mirvan.

Do sada je važilo nepisano pravilo da albanski lobisti imaju veliki uticaj na Kapitol hilu, posebno u Spoljnopolitičkom komitetu, odakle su neretko izlazile antisrpske rezolucije i deklaracije. Ova značajna promena balansa podrške na mestu gde se kreira spoljna politika SAD, rezultat je rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića, koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

Kako za Novosti kaže ministar Nikola Selaković, ovim neće biti stavljena tačka na diplomatske napore Srbije da se unaprede odnosi sa SAD:

"Uveren sam da će uskoro biti dobrih i pozitivnih iznenađenja za celu našu javnost. Pismo podrške kongresmena pokazuje da je neke stvari zaista moguće menjati kada ozbiljno, vredno i posvećeno radite. Unapređenje odnosa sa SAD ostaje jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta, a promena tih odnosa traži ozbiljnu energiju i rad. Takve stvari se ne događaju preko noći, naša diplomatija u budućnosti će još više ulagati u te odnose", kaže Selaković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost nema dilemu kako je poslednjom diplomatskom akcijom Srbije započeta jedna potpuno nova faza u odnosima Beograda i Vašingtona.

"Zahvaljujući politici Vučića, odnos SAD prema Srbiji se bespovratno menja nabolje. Ovo pismo je dobar signal i temelj potencijalne obnove starog savezništva", dodaje Rajić.

Uspeh bez angožovanja lobista

U slučaju pisma podrške kongresmena, Srbija nije posegla za konsultantskim agencijama, lobistima, koje albanska strana obilato koristi godinama. Ipak, i pored tog vida lobiranja, Priština se nedavno hvalila pismom podrške kongresmena, ali ga je potpisalo tek sedmoro.

Inače, u pismu podrške Srbiji koje su poslali Bajdenu, kongresmeni su, između ostalog, naveli da nema mnogo zemalja koje imaju istoriju diplomatskih odnosa dugu 140 godina, snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze, kao što je slučaj sa Srbijom i SAD.