Zečević: Vučić u Njujorku vodi uspešnu rovovsku borbu za afirmaciju stavova Srbije

Slobodan Zečević
Izvor: RTS, prt. sc.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama vodi uspešnu rovovsku aktivnost na afirmaciji stavova Srbije na međunarodnoj sceni, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije, prenosi RTV.

"U Njujorku se odvija veliki diplomatski maraton. Sa predsednikom Vučićem je i ministar Nikola Selaković s obzirom na veliki broj sastanka sa zvaničnicima iz celog sveta, pokušavajući da afirmišu ideju o teritorijalnom integritetu i poštovanju međunarodnog prava, da se naglasi, da teritorijalni integritet Srbije mora da se štiti ako se štiti teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da granice Srbije ne bi smele da se menjaju", rekao je Zečević za Tanjug.

Zečević navodi da veliki broj država koje ne priznaju Kosovo daju Srbiji argument da veći deo međunarodne zajednice ne prihvata gotova rešenja, rešenja koja nastaju primenom sile, već da se dođe do kompromisa, privatljivog i za Srbiju i Albance na Kosovu. Prema njegovim rečima, to je bila jedna ideja i ta diplomatska aktivnost bila je živa, aktivna i uspešna, ali naš problem nije rešen.

"Bila je to rovovska borba da se afirmišu stavovi Srbije na međunarodoj sceni", rekao je Zečević i upozorio da će pritisci biti nastavljeni.

Kaže da će prvi veliki pritsak biti za uvođenje sankcija Rusiji, na čemu insistiraju iz Evrope i SAD, jer u ovoj fazi nastoje da stvore što širu koaliciju koja osuđuje rusku akciju u Ukrajini.

Kada je reč o dokumentu koji se pojavio u medijima, a za koji iz EU kažu da ga nisu videli niti da dolazi od tima koji se bavi dijalogom, Zečević kaže da nije reč o "non pejperu", već o dokumentu koji su pripremili savetnici za spoljnu politiku francuskog predsednika i nemačkog kancelara Emanuel Bon i Jens Pletner.

"Predsednikov odgovor da neće da primi u razmatranje taj radni dokument koji su savetnici Makrona i Šolca pokušali da mu uruče, ne samo kao moguće, već i kao željeno rešenje kosovskog pitanja, dosta je smeo", naveo je Zečević.

Pedsednik je, kako pojašnjava, rekao "ja ga ne primam", što, kako je dodao - "znači ne uzimam ga u razmatranje, pročitao sam ga, znam o čemu se radi, ali ga ne uzimam u razmatranje". Prema Zečevićevim rečima, ta poruka poslata Nemačkoj i Francuskoj govori da je predstavljeno rešenje neprihvatljivo.

Vesić: Vučić pokazao hrabrost pred Generalnom skupštinom UN

Poslanik i član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da je govor predsednika Srbije pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku bio državnički, a da je Aleksandar Vučić pokazao da je jedan od retkih lidera koji ima hrabrosti da kaže kako zapravo stoje stvari u svetu.

"Da nam je neko rekao pre dve godine da će se svet suočavati sa ovakvim izazovima, vi bi ste rekli da živimo u 21. veku i da je nemoguće da pričamo o nedostatku energenata ili o nedostatku hrane. A to se danas dešava", istako je Vesić.

On je ukazao da je Vučić, kada je govorio o očuvanju teritorijalnog integriteta, pomenuo da je mnogo lidera pre njega reklo da je rat u Ukrajini prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata, što nije tačno, jer se prvi rat u Evropi dogodio 1999. godine kada je NATO izvršio agresiju nad tadašnjom SRJ.

Svet ignoriše tu činjenicu i zato je važno što je Vučić govorio o tome, rekao je Vesić za TV Prva. Kako je rekao, predsednik veoma jasno govori o tome da je 1999. godine bio ugrožen teritorijalni integritet Srbije, a posle toga doneta Rezolucija 1244, ali je i dalje nastavljeno ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije, što je dovelo do toga da deo zemalja prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i ugrozi direktno teritorijalni integritet Srbije, kao što je danas Ukrajine.

Dodao je da je i sam Vučić rekao sa kakvim se pritiscima suočava i na sednici Generalne skupštine UN, oko uvođenja sankcija Rusiji i pritiscima oko Kosova, koji su neprestani i samo će se povećavati, kako se bude razvijao rat u Ukrajini.

Zato je najvažnije što Srbija vodi srpsku politiku, što je, kaže, i bila glavna poruka u obraćanju predsednika Vučića - da Srbija sedi na srpskoj stolici.

"Naš interes nije da učestvujemo u ratu, ali naš interes nije ni da se sukobljavamo sa svetom. Zato predsednik Vučić vodi veoma odgovornu politiku. Srbija je deo Evrope, Srbija deli sudbinu Evrope, mi se nalazimo na putu ka EU, mi jesmo vojno neutralni, ali nismo politički neutralni i to je put koji nas čeka i neceh biti lako da ostanemo svoji na tom putu, ali do sada uspevamo", rekao je Vesić.