Novalić: "Mali Šengen" je dobra ideja, loša iskustva sa CEFTA

Fadil Novalić
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ocenio je da je stvaranje "mini-Šengena" zemalja u regionu sa stanovišta ekonomije dobra ideja, prenosi Tanjug.

"Širenje tržišta je dobra stvar, ali imamo prilično loša iskustva s CEFTA u kojoj smo svedoci niza administrativnih zabrana pri protoku naših roba prema susedima", rekao je Novalić u intervjuu za Federalnu TV, a prenose banjalučke Nezavisne.

On je najavio da će još 100 miliona konvertibilnih maraka (KM) biti iskorišćeno za pomoć najteže pogođenim sektorima i istakao da je zahvajujući vladinim merama od maja vraćeno 10.000 radnih mesta.

Na pitanje o informacijama da je iskorišćeno samo 19 odsto sredstava koje je "Korona zakon" predvideo za pomoć privredi, Novalić je rekao da je taj podatak tačan jer je pomoć davana samo onima koji su imali pad poslovanja veći od 20 odsto.

"Pokazalo se da nije bio tako veliki broj firmi koje su zabeležile takav pad u poslovanju", kazao je Novalić.

Objasnio je da su tim zakonom preduzeća koja su imala pad oslobođena plaćanja akontacije za porez na dobit i dohodak, što je iznos od više stotina miliona KM, da su opštinama oslobođena sredstva od Civilne zaštite, a kantonima je uplaćeno 200 miliona KM za borbu protiv zdravstvenih i ekonomskih efekata pandemije.

Novalić je naglasio da će još 100 miliona KM biti iskorišteno za pomoć najteže pogođenim sektorima poput turizma, ugostiteljstva, izvoza, prevoza i aerodroma.

Dodao je da je formiran i Garancijski fond s ciljem stimulacije komercijalnih banaka da kreditiraju privredu.