Tegeltija: Otvorimo granice "Otvorenom Balkanu"

Zoran Tegeltija
Izvor: Prt. Scr.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je da treba otvoriti granice za "Otvoreni Balkan", kao i da on ne želi da gleda kako roba i kamioni iz BiH stoje na granicama, dok oni koji pripadaju zemljama "Otvorenog Balkana" nesmetano prolaze, prenosi RTV.

"Niko u BiH nema pravo da naše građane i našu poslovnu zajednicu dovodi u tu situaciju", istakao je u intervjuu za Politiku Tegeltija, koji je u ulozi posmatrača učestvovao na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu.

Kaže da je "Otvoreni Balkan" odličan projekat, inicijativa koja pruža mogućnost "da sami odlučujemo šta želimo i u kojoj niko nikome ne nameće rešenja".

"Predsednik Vučić predložio je da zajednički formiramo jedan tim koji će se baviti problemima i nuditi zajednička rešenja za sve zemlje Zapadnog Balkana i da pokušamo zajednički da delujemo. Predlog da zajednički analiziramo naše resurse energenata i hrane i da jedni drugima pomognemo u tom projektu, znak je da 'Otvoreni Balkan' nudi rešenja", rekao je Tegeltija.

Kako kaže, ova inicijativa treba da unapredi pre svega ekonomsku saradnju između zemlja.

"Kada koristi od toga budu videli i građani i poslovna zajednica, onda 'Otvoreni Balakan' može da postane sve što mi želimo u ovom trenutku", poručio je Tegeltija.

Dodao je da će pokušati još jednom da članovima Predsedništva BIH iznese razloge zbog kojih BiH treba da bude deo "Otvorenog Balkana".

"Poruke da treba da budemo deo ove inicijative koje dolaze iz poslovne zajednice mnogo su glasnije od nemuštih izgovora političara koji su suprotnog stava", rekao je Tegeltija.

Smatra da ćemo se kada ova inicijativa u celosti zaživi mnogo lakše kretati ka evrointegracijama, koje su na kraju ključni spoljnotrgovinski interes svih zemalja "Otvorenog Balkana".

"Većina u BiH apsolutno podržava 'Otvoreni Balkan' i nadam se da će BiH u veoma kratkom roku postati deo te inicijative", naveo je Tegeltija.

Kaže da je njegova osnovna poruka za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije da budu strpljivi i da će vrlo brzo imati prilike da se uvere u prednosti ove inicijative. Takođe, ističe da je suština njegove poruke sadržana u rečima jednog građanina Severne Makedonije koji mu je na obali Ohridskog jezera rekao: "Dajte, napravite taj 'Otvoreni Balkan', otvorite granice da živimo kao ljudi".