Vučić sa Ramom i Zaevom o "mini Šengenu", bez PCR testa između Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Vučić
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je na video sastanku o "mini Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim doneto nekoliko važnih odluka koje će se primenjivati od 10. novembra.

Dogovorene su tri tačke - zajedničke radne dozvole, brži carinski rad i međusobna pomoć u slučaju elementarnih nepogoda.

Ono što je sigurno, od tada će građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez PCR testa.

"Imali smo dug sastanak sa Ramom i Zaevim i mislim da je bilo važno što smo doneli nekoliko bitnih odluka, koje će se primenjivati najkasnije od 10. novembra. Do tada moći će sigurno bez PCR testa da se ide Albnaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da će ministri zdravlja da formulišu dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognemo, da mi možemo da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, da oni mogu da prime naše ljude koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi.

"Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina", rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče kovida 19.

Od 10. novembra moguća putovanja samo sa ličnim kartama.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi mogućnosti putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do tada budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Severnom Makedonijom, zatim i Albanije, kako bi na ličnom primeru pokazao i uverio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.

Razgovaralo se i o tome kako da se zajednički snaži zajednička politička pozicija tri države, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.

"Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti", rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći deo novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.

Razgovarano je, dodao je Vučić, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.