Advokat Emerson: Da je hteo, Veselji bi pobegao još 20. juna

Kadri Veselji
Izvor: Hag - Specijalni sud

Odbrana Kadrija Veseljija u Hagu, koju zastupa advokat Ben Emerson, odbacila je sve navode Specijalnog tužilaštva koje traži produžetak pritvor za bivšeg predsednika Skupštine Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.

Emerson je predao Sudu 24 stranice i sedam aneksa u prilogu dokaza, i zatražio puštanje svog klijenta Kadrija Veseljija.

Naveo je da tužilaštvo nije iznijelo nijedan čvrst argument kojim bi dokazao činjenicu, da bi Veselji ukoliko bude pušten na slobodu, uticao na potencijalne svedoke.

U Emersonovim podnescima se navodi da bi Veselji da je imao tu nameru, mogao da pobegne još 20. juna.

„Mogao je da iskoristi vreme i svoje veze, kada nije imao nikakva ograničenje slobode kretanja i pobegne u zemlju bez sporazuma o ekstradiciji sa Kosovom. Činjenica da tada nije koristio veze da izbegne pravdu najbolji je mogući dokaz da to ne bi učinio da je privremeno pušten pod strogim uslovima koje primenjuje Kosovska policijska služba”, naveo je Emerson.

Usprotivio se i drugom argumentu tužilaštva koji kaže da Veselji može da ode u oko 180 zemalja koje nemaju sporazume o ekstradiciji sa Kosovom.

Veseljijev advokat je podsetio da činjenicu da se 2017. godine među prvima izjasnio protiv ukidanja Specijalnog suda, što dokazuje da nema tendenciju da bojkotuje rad Specijalizovanog tužilaštva.

Takođe je podsetio Specijalizovana veća na činjenicu da Veselji uopšte nije umešan sa objavljivanjem poverljivih dosije Organizacije ratnih veterana.

Emerson je optužio tužilaštvo da je „izvuklo nešto iz ničega“ tako što nije pronašlo i kaznilo one koji su zaista odgovorni za otkrivanje tih dokumenata.