Advokat Kadrija Veseljija: Dosije protiv vođa OVK mnogo veći od Miloševićevog i Karadžićevog

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići
Izvor: Reporteri

Advokat Kadrija Vesljija, Ben Emerson izrazio je zabrinutost što je dosije bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) duplo veći od dosijea protiv Slobodana Miloševića i tri puta veći od dosijea Radovana Karadžića, prenosi Reporteri.

"Spreman sam da verujem Tužilaštvu kada tvrdi da je potrebno tražiti povećanje ili utrostručenje broja reči kako bi se predmet u celini izneo na sudu. Ovo je duplo duže od pretpretresnog dosijea protiv Slobodana Miloševića. To je tri puta duže od pretpretresnog spisa u postupku za genocid protiv Radovana Karadžića za Srebrenicu i niz drugih zločina. Dakle, što se tiče tužilaštva, ovo pitanje u pogledu dokaza je višestruko veće od ova dva predmeta koja sam pomenuo. Mi prihvatamo vašu odluku da dozvolite tako nešto. Postavićemo sebi pitanje: koliko će vremena proći do početka ovog suđenja i koliko će biti potrebno da se ovo suđenje završi", rekao je Emerson.

Emerson je to rekao na osmoj statusnoj konferenciji protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija koja se održava u Specijalizovanim većima u Hagu.

Tokom te konferencije, odbrana bivših čelnika OVK zatražila je od Specijalizovanog tužilaštva da završi istragu ili da sudija odredi rok za sprovođenje istrage.

Tužilaštvo je saopštilo da će poštovati rok do 17. decembra za podnošenje preliminarnog spisa, ali je dodalo da i dalje ima isti stav u vezi sa istragom, ističući da je "naša odgovornost da nastavimo svoj istražni mandat".

Tokom konferencije, odbrana se takođe žalila da Kancelarija specijalizovanog tužioca ne poštuje rokove u vezi sa objavljivanjem materijala, bilo dokaznih ili oslobađajućih. Branioci su imali pritužbe i na materijale koji se odnose na svedoke koje Tužilaštvo traži da pozove na suđenje.