Emerson: Specijalni sud diskriminiše Veseljija, postao je vanredni sud

Emerson.jpg
Izvor: Reporteri

Sudeći po međunarodnom pravu i zaobilazeći domaće pravo, odbrana Kadrija Veseljija smatra da Specijalni sud u Hagu diskriminiše Veseljija u odnosu na druge optužene u sličnim okolnostima i da postupa kao vanredni sud, kršeći član 103. stav 7. Ustava Kosova, prenosi Reporteri.

Odbrana bivšeg predsednika kosovske Skupštine i nekadašnjeg lidera OVK Kadrija Veseljia uložila je žalbu Žalbenom veću Specijalnog suda na odluku pretpretresnog sudije u vezi sa povredama Ustava, odnosno sa pravom na jednakost pred zakonom i garancijom protiv vanrednih sudova.

Advokatski tim, predvođen Benom Emersonom, tvrdi da Specijalizovana veća primenom materijalnog prava drugačijeg od ostalih kosovskih sudova, Specijalni sud de facto pretvaraju u vanredni sud.

Oni navode da su suđenja za ratne zločine na Kosovu, pred domaćim sudovima, zasnovana na zakonima iz vremena zločina, odnosno na Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije. S jedne strane, Specijalizovana veća primenjuju međunarodno pravo, dok ostali domaći sudovi nastavljaju da primenjuju domaće pravo iz tog vremena (Krivični zakon bivše Jugoslavije).

"U ovom trenutku ima dvanaest predmeta koji se vode u drugim sudovima na Kosovu po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije“, napisala je odbrana u svom podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća.