Advokat Veseljija: Specijalni sud je politički i jednonacionalni sud

Kadri Veselji
Izvor: Hag - Specijalni sud

Advokat Kadrija Veseljija u Specijalnom sudu Ben Emerson predao je pismo pretpretresnom sudiji u kom se navodi da se Specijalni sud bavi samo OVK, kao jednim od protagonista nedavnog rata na Kosovu, prenosi Reporteri.

Prema Emersonu, može se zaključiti da Sud ima monoetničku nadležnost, a ako ukoliko to nije, zasniva se u potpunosti na političkoj pripadnosti.

"Podsetićemo da se nadležnost određuje pozivanjem na navodne zločine koje je počinio isključivo OVK i kao takav sud je uspostavljen da se bavi samo jednim od protagonista sukoba na Balkanu 1998/99. godine. Stoga je neizbežna činjenica da se jurisdikcija suda, ako ne i monoetnička, zasniva na političkoj pripadnosti. Kada se načelo neretroaktivnosti stavi u korist jednog od protagonista sukoba ali ne i drugog, diskriminatorno kršenje zaštićenih interesa utvrđeno članom 14. Evropske konvencije ne može se zanemariti", kaže se u Veselijevom pismu odbrane.

Odbrana Veseljija smatra da bi Specijalni sud trebalo da objasni zašto je opravdano da odluka suda "Srbima da iskoriste princip neretroaktivnosti u svom ustavnom sistemu za zločine počinjene istovremeno i na istom mestu kao i kod Albanaca".

"Oba pravna sistema sadrže iste garancije, ali ako pretpretresni sudija odbije obrazloženja odluka albanskim osumnjičenicima će biti uskraćena zaštita koju uživaju njihove srpske kolege", navodi se u podnesku Emersona.

Emerson u pismu navodi da Specijalizovano tužilaštvo dozvoljava diskriminaciju između Albanaca i Srba i naglašava da je primena principa "povratnog delovanja" neophodna u demokratskom društvu, jer u suprtonom, prema Emersonu, postoji etnička i politička pozadina.

Miodrag iz Peći
28. Maj 2021.
Nisam pravnik ali znam da su Haški sudovi za ratne zločine na prostorima bivše SFRJ završili sa radom i čeka se samo presuda gen. Mladiću. Specijalni Sud za Ratne Zločine OVK (UQK) u periodu od 09.06.1999.god. do 31.12.2000.god. je osnovala vlada Kosova * i skupština odobrila sa 2/3 većinom. Sud je izmešten u Hagu baš zbog epristrasnosti. Tražiti da se sude Srbi i to retaktivno za zločine kojima je već suđeno i presuđeno je neprihvatljivo jer po istoj logici bi mogli ponovo suditi i Ramušu Hajradinaju. I da. I ovaj sud je kao i prošli haški sudovi politici ali vam to nije smetalo kada su Srbi bili u pitanju. I da. Ovaj sud sudi ratne zločine OVK i ako se OVK proglasi zločinačkom organizacijom i zabraniće se formiranje Vojske Kosova koja baštini tradiciju OVK. Kasnije bi se dovelo u pitanje i tzv. boračke penzije jer zašto bi poreski obveznici Kosova plaćali penziju onima koji su ih ubijali i deportovali.
DARDANIA
03. Jun 2021.
UCK JE BRANILA NAS NAROD J