Sudija odobrio Tačiju da ga zastupa bivši advokat Gotovine

Tači
Izvor: Printskrin

Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odobrio je zahtev bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija o postavljanju novog glavnog branioca advokata Gregorija Kiha koji je ranije branio Ante Gotovinu pred Haškim tribunalom.

Na zahtev bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, Gregori Kiho će zameniti njegovog dosadašnjeg glavnog branioca Dejvida Hupera.

Sudija Nikola Giju je u današnjoj odluci odobrio prevremeno povlačenje Hupera i naložio Sekretarijatu suda da imenuje Kihoa za Tačijevog glavnog advokata.

Gregor Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja 1995. godine.

Huper je u obavezi da pruži svu neophodnu pomoć novom braniocu, kao i da po prestanku funkcije glavnog Tačijevog branioca, nastavi da poštuje Kodeks profesionalnog ponašanja.

Tačija zastupaju još četiri pomoćna advokata pred sudom, Dastid Palaska, Semjuel Blom-Kuper, Pjer Ričard Prosper i Sofi Menegon.

Hašim Tači je u Specijalnom sudu Kosova sda sedištem u Hagu optužen da je sa još četiri nekadašnja komandanta OVK Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem počinio niz ratnih zločina i zlocicna protiv čovečnosti.

Sva četvorica se terete za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.