Članovi porodica narednih dana posetiće Gucatija i Krasnićija u Hagu

Gucati
Izvor: Kosovo Online

Nakon skoro 10 meseci od prvih hapšenja bivših pripadnika OVK, u Specijalni sud u Hagu narednih dana stići će članovi porodica uhapšenih, a posete će prvi dobiti bivši portparol OVK Jakup Krasnići i predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati, prenosi Reporteri.

Veruje se da će prvo u Hag doputovati najbliži članovi porodice Krasnići, dok će Gucatiju  strane 17. i 18. jula u posetu doći ćerke.

„Dve sestre koje su u Nemačkoj idu 17. i 18., a krajem meseca i početkom avgusta, posetiće ga dva brata i majka. To su dobre vesti, iako se kasni, fizička poseta je ipak potrebna", rekao je Gucatijev sin Musljiu.

Prema navodima kosovskog Ministarstva pravde, prvi zahtevi za finansijsku podršku porodičnim posetama već su stigli, prema Administrativnom uputstvu.

„Sada smo u početnoj fazi pripreme dokumentacije za njihove posete i do sada imamo četiri zahteva. Odeljenje u roku od jednog dana odgovara svim članovima porodice koji su podneli zahtev. Postupci započinju odmah i sredstva koja im pripadaju prema važećem zakonodavstvu prebacuju se na bankovne račune u roku od sedam radnih dana“, kaže se u odgovoru MP.

U ovoj fazi, samo supružnici, roditelji, deca, braća i sestre optuženih moći će da putuju u Hag. Oni moraju da podnesu zahtev za dozvolu posete u skladu sa važećim propisima.

„Oni koji se prijavljuju za vizu za ulazak na teritoriju Holandije moraju da podnesu zahtev za posetu, najmanje tri nedelje pre planirane posete. Jedinica za upravljanje pritvorom pomagaće u procesu podnošenja zahteva za vizu. Pritvoreniku je dozvoljeno da provodi vreme sa suprugom ili decom u privatnoj poseti najmanje jednom u tri meseca u periodu do tri sata“, poručuju iz Specijalnog suda.

Takođe, iz ovog suda navode da postoji mogućnost dobijanja godišnje dozvole.