Emerson: Nemoguće je da suđenje bivšim liderima OVK počne pre kraja 2022.

advokat Emerson.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Britanski advokat Ben Emerson, koji pred haškim Specijalnim sudom zastupa bivšeg lidera Demokratske partije Kosova i jednog od čelnika OVK Kadrija Veseljija, rekao je danas da ne očekuje početak suđenja liderima OVK pre kraja 2022. godine, prenosi Gazeta ekspres.

Emerson je ovakvu tvrdnju obrazložio time što je predložen veliki broj svedoka zbog čega je, kako kaže, odbrani potrebno godinu dana da sprovede sopstvenu istragu.

“Apsolutno je nemoguće da suđenje počne pre kraja 2022. godine, jer je reč o oko 300 svedoka. Jasno je da potrebna godina za istražni proces odbrane", rekao je Emerson.

On je ocenio i da se svedoci koji se nalaze na spisku i koji treba da daju svoj iskaz u Specijalnom sudu nemaju nikakve veze sa Hašimom Tačijem, Kadri Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem. 

"Niko od ovih sa spiska nema nikakve veze sa optuženima, to je haotična močvara i pokušavaju da opravdaju činjenicu da su uhapsili ovo četvoro ljudi i da imaju dokaze protiv njih" , рекао је Emerson.

Britanski advokat je nazvao sramotnim oklevanje Tužilaštva da iznese svoj dosije.

„Sramota je to što je Tužilaštvo imalo godinu dana i da sada govore da ćemo do 17. decembra imati spreman pretpretresni spis“, poručio je Emerson koji je zbog prigovora na boravak optuženih u pritvoru ušao u raspravu sa sudijom, pa mu je zaprećeno da može da bude i udaljen iz sudnice.