Gotovo pola miliona evra iz budžeta za advokate optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu

Specijalni sud Hag optuženi
Izvor: Reporteri

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Ministarstva pravde Adrian Barjaktari izjavio je da je 460.600 evra iz kosovskog budžeta potrošeno na finansijsku podršku braniocima optuženih u Specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu, prenosi Reporteri.

Krajem prošle godine Ministarstvo pravde je razmotrilo četiri zahteva branilaca optuženih za ratne zločine od strane Specijalnog suda, a sva sredstva za odbranu optuženih su odobrena iz kosovskog bužeta.

Bajraktari kaže da je poslednja tranša isplate za branioce optuženih odobrena i isplaćena prošle nedelje.

"Zahtevi su pregledani i utvrđeno je da ispunjavaju kriterijume utvrđene zakonom i administrativnim uputstvom. Ministrastvo je ove zahteve odobrilo i sada mogu u ime ministarstva da potvrdim izvršenje sredstava za četiri zahteva koja su odobrena od strane komisije. Ukupan iznos sredstava isplaćen za advokate odbrane iznosi 464.600 evra. Posljednje izvršenje isplate dogodilo se prošle nedelje", naglasio je Bajraktari.

Bajraktari koji je i šef komisije za ocenu ovih zahteva rekao je da su krajem prošle godine kao komisija pregledali četiri zahteva za odbranu optuženih pred  Specijalnim sudom. On je naveoda su zahtevi za plaćanje uglavnom podneseni za aktivnosti branilaca za učešće na sudskim raspravama i savetovanje.

Prema Zakonu o pravnoj i finansijskoj zaštiti optuženih pred Specijalnim sudom, koji je usvojila Skupština Kosova 2015. godine navodi se da "oni imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i angažovanja nezavisnih branilaca".

Do sada su Specijalizovana veća u Hagu potvrdila optužnicu protiv bivšeg pretpostavljenog Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe i zajedničku optužnicu protiv bivšeg predsednika Kosova, Hašima Thačija, bivšeg lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija kao i bivšeg člana generalštaba OVK, Redžepa Seljimija koji se prema optužnici terete za ratne zločine.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu i protiv čelnika Organizacije ratnih veterana, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja pravde.  

Zoran cigasnki
03. Mart 2021.
A na to se trose nase pare aaaaaa