Specijalni sud prihvatio 18 prijava Srba i Albanaca da su bili žrtve Tačija i ostalih

Optuženi lideri OVK
Izvor: Klan Kosova

U Specijalnom sudu u Hagu 19 osoba se prijavilo kao direktne i indirektne žrtve u slučaju optužnice Specijalizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Tačijev advokat Dejvid Huper podneo je žalbu Specijalnom veću, u kojoj je osporio izveštaj Kancelarije za učešće žrtava, prenosi Gazeta Ekspres.

Od ukupno 19  prijava  Albanaca i Srba da su bili direktne ili indirektne žrtve ratnih zločina, Kancelarija za učešće žrtava pri Specijalnom sudu prihvatila je procesuiranje 18 osoba, dok je jednu prijavu odbacila.

Huper u obimnoj žalbi pokušava da ospori i slučajeve prihvaćenih žrtava srpske nacionalnosti,  koji tvrde da su direktne žrtve otmice, mučenja, pritvora protivzakonitog i okrutnog postupanja. Srbi čije je prijave da su potencijalne žrtve OVK Sudsko veće prihvatilo navode da su kao posledica ovih krivičnih dela pretrpeli fizičku, mentalnu i materijalnu štetu.

Tačijev advokat Dejvid Huper podneo je žalbu na 13 stranica na odluku Specijalnog suda u kojoj je izneo niz kritikova na izveštaj  Kancelarije za učešće žrtava.

"Potpuno je nerazumno zašto se optuženi sada terete za krivična dela, koja uopšte nisu obuhvaćena optužnicom. Zahtevam da se prihvate samo prijave žrtava, koje imaju jasne dokaze da su pretrpele direktnu i indirektnu štetu tokom perioda na koji se odnosi optužnica, naveo je, između ostalog Huper u žalbi.

Advokat Hašima Tačija navodi i da Kancelariju za učešće žrtava nije tačno navela mesta na kojima su se dogodila krivična dela.