Gucati i Haradinaj ostaju u pritvoru do odluke o žalbi na presudu

Gucati i Haradinaj
Izvor: Reporteri

Veće Apelacionog suda, kojim predsedava Mišel Pikar, donelo je odluku u kojoj se navodi da će Hisni Gucati i Nasim Haradinaj ostati u pritvoru do odluke po njihovoj eventualnoj žalbi na sudsku presudu ili ako sudsko veće ne odredi drugačije, prenosi Telegrafi.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj su 18. maja proglašeni krivim i osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra, za krivična dela u vezi sa ometanjem sprovođenja pravde.

U odluci se navodi da, osim ako sudsko veće ili Apelacioni sud ne naloži drugačije, osuđeno lice ostaje u pritvoru do žalbenog postupka.

Iz ove odredbe proizilazi da, kada je lice osuđeno, njegovo zadržavanje je pravilo, a puštanje na slobodu izuzetak. 

Prema odluci, razlika između faze pre i posle izricanja kazne, u odnosu na pritvor, je u skladu sa članom 5. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Hisni Gucati je zajedno sa Nasimom Haradinajem optužen za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu poverljivosti postupka.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su davali omalovažavajuće komentare na račun potencijalnih svedoka i više puta izražavali nameru da naškode radu Specijalizovanih veća.