Hag: Advokat Gucatija optužio Tužilaštvo da iznosi neistine

hisni gucati nasim haradinaj
Izvor: lajmi.net

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju otvorio je novu, petu statusnu konferenciju u slučaju dvojice lidera Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Odbrani i Specijalizovanom tužilaštvu bilo je naloženo da svoje pismene podneske za današnju sednicu pošalju najkasnije do srede 26.5. do 16 časova.

Sud je najavio da će službenici Specijalizovanih komora, uključujući optužene, dobiti vakcinu protiv koronavirusa do 4. juna.

Advokat Gucatija Džonatan Ris rekao je danas da stav Specijalizovanog tužilaštva postaje sve neistinitiji. Čak je rekao da tužioci na sudu iznose neistine. Ris je dodap da je Tužilaštvo promenilo rokove za podnošenje preliminarnog dosijea.

"U prvom zasedanju, krajnji rok za napredak bio je  19. februara 2021. godine za objavljivanje materijala i na toj konferenciji su rekli da nemaju mnogo materijala za izdavanje. Na drugoj konferenciji 24. februara rekli su da je tužilaštvo ispunilo sve svoje obaveze. U toj fazi je izdvojeno oko 3.000 stranica materijala. Odbrana je tražila u toj fazi i iako je bilo samo 3.000 stranica, postojali su materijali transkribovani sa mnogo sati i video snimci. Zamišljali smo kao zaštitu da ćemo biti dužni da vodimo sopstvene istrage o njima. Zahtevali smo da 2. jula 20210. bude krajnji rok za predaju preliminarnog dosijea, za koji i dalje mislimo da ćemo ga podneti", rekao je.

Između ostalog Ris je izjavio je da ne razume zašto je Tužilaštvo reklo da je većina materijala završena 19. februara.

optužnica protiv Haradinaja i Gucatija je potvrđena 11. decembra 2020. godine i objavljena 14. decembra iste godine.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini i prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu 25. odnosno 26. septembra 2020. godine.