Novinar Nuhi Bitići u Hagu svedočio o susretima sa optuženim vođama OVK

Novinar Nuhi Bitići
Izvor: Skrinšot sa suđenja

Na haškom procesu četvorici bivših vođa OVK, tužioci su danas, preko svedoka Nuhija Bitićija, dokazivali da je Glavni štab OVK, čiji su optuženi bili članovi, izdavao naređenja na Kosovu s proleća 1998.

Za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi tog štaba Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok Bitići je, u to vreme, kao "nezavisni novinar" imao susrete optuženim i drugim članova GŠ OVK i izveštavao je o njihovom delovanju za televiziju, o čemu je posle rata objavio knjigu i snimio dokumentarni film.

Bitići je potvrdio da se prvi put sreo sa trećeoptuženim Seljimijem krajem aprila 1998. i da je njegove primedbe o izveštavanju albanskih medija o OVK par dana kasnije video ponovljene u "političkom saopštenju OVK broj 2".

U svojoj knjizi, Bitići je spomenuo intervju koji je u maju 1998. dao jedan od lidera OVK Sami LJuštaku.

Ljuštaku je tada potvrdio da OVK "ubija kolaborante koji su deo policije", a taj intervju tužilac Met Holing priložio je kao dokaz.

Novinu Bota sot sa Ljuštakuovim intevjuom, tužioci su zaplenili u Seljimijevoj kući prilikom njegovog hapšenja u jesen 2020.

Po optužnici, Albanci proglašeni za "kolaborante" bili su, zajedno sa Srbima i Romima, žrtve nezakonitog lišavanja slobode, zlostavljanja i ubistava u više od 40 pritvora OVK.

Iz dokumentarnog filma svedoka Bitićija, tužioci su u dokaze uveli Tačijevu izjavu da je iz severne Albanije ušao na Kosovo 28. maja 1998. i konstataciju da su, potom, članovi te grupe "po odluci GŠ OVK rasporedjeni po operativnim zonama".

Po istom naredjenju GŠ OVK, jedan starešina bio je zadužen je formiranje specijalnih jedinica, rečeno je u Bitićijevom filmu.

Bitići je posvedočio da je Tačija prvi put sreo početkom juna 1998., kada mu je predstavljen kao član vodjstva OVK zadužen za informisanje, a da je kasnije saznao da je Tači zadužen za politiku.

Desetak dana potom, Tači je telefonom obavestio Bitićija da je "GŠ OVK postavio Jakupa Krasnićija za glasnogovornika" i pozvao ga da Krasnićija intervjuiše.

Da ga je GŠ OVK postavio za portparola, 11. juna 1998., potvrdio je i sam Krasnići u svojoj knjizi "Velika prekretnica", uvedenoj u dokaze.

Po Krasnićijevoj knjizi, tada je na sastanku u selu Negrovce, u opštini Glogovac, utvrđen i sastav GŠ OVK.

Bitići je izjavio da je istog dana u Negrovcu sreo Kadrija Veseljija, koji mu je organizovao putovanje do sela Klečka kod Lipljana, gde je 14. juna 1998. snimio prvo pojavljivanje Krasnićija u javnosti.

U prisustvu Veseljija i Fatmira Ljimaja, pored ostalih, Krasnići je tada, na Bitićijevom snimku prikazanom u sudnici, izjavio da će se OVK "boriti do oslobadjanja i ujedinjenja" albanskih teritorija "pod okupacijom".

Bitići je potvrdio i da je snimio Tačija i Veseljija na strateški važnom površinskom kopu Belaćevac kod Kosova Polja koji je OVK zauzela 17. juna 1998.

Po svedoku, "Tači i Veselji nisu učestvovali u borbama", nego su, zajedno s njim, došli da vide šta se dogadja.

Na pitanje tužioca Holinga da li zna da je OVK tada otela i kasnije ubila devetoricu Srba, radnika rudnika, Bitići je odgovorio negativno.

Pri tom odgovoru, svedok je ostao i pošto mu je tužilac predočio tekstove iz inostrane štampe o otmici i ubistvu.

Zastupnik optužbe u dokaze je uveo i Bitićijev snimak sa polaganja zakletve  pripadnika OVK u Klečki, 26. juna 1998., kojem su prisustvovali Tači, Veselji, LJimaj i drugi.

U sudnici je prikazan i snimak sa svadbe jednog pripadnika OVK, istog dana, na kojem, uz glasnu muziku, Veselji iz automatske puške puca u vis sedeći za stolom, zajedno sa Tačijem, LJimajom, Šukrijem Bujom i brojnim drugim pripadnicima OVK.

Bitići će svedočenje nastaviti sutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.