Hag: Pjetr Šalja nije prisutan u sudnici

Pjetr Šalja u sudnici
Izvor: Kosovo Online

Počela je konferencija o napretku predmeta Specijalni sud protiv Pjetra Šalje, koji nije prisutan u sudnici, prenosi Reporteri,

Specijalni tužilac je sudiji za prethodni postupak predstavio dosadašnji rad na ovom predmetu. Rekao je da je većina materijala prevedena na albanski i zatražio izdavanje stručnih materijala.

„Izvučeno je sve što se moglo izvući. Što se tiče albanskih prevoda, juče smo objavili poslednji paket i ovim zatvaramo albanski prevod izjava svedoka. Što se tiče stručnosti, preostali su još neki nedovršeni istražni koraci. Tražimo od suda dozvolu za izdavanje materijala", rekao je tužilac.

Šaljin advokat Žan Liu Džilisen zatražio je da mu se dostave još neki dodatci.

Od odbrane je zatraženo da prevede neke razgovore svedoka na albanski, vezano za audio-video snimake nekih izjava i razgovora sa svedocima.

"Neki od njih su potrebni u video formatu, nedostaje prevod u određenim delovima jer ponekad postoje neki pokreti koje svedok čini, a kamera to beleži“, rekao je Džilisen.

Sudija za prethodni postupak naložio je Tužilaštvu da izda forenzički izveštaj o slučaju, na njihov zahtev najkasnije do 8. oktobra 2021. godine.