Trendafilova: Specijalni sud nije monoetnički, bavi se individualnom odgovornošću

Ekaterina Trendafilova u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova (SVK) Ekaterina Trendafilova kategorički je danas u Severnoj Mitrovici negirala tvrdnju da je Specijalni sud u Hagu monoetnički, a na pitanje da li će se suditi i za srpske zločine nad albanskim stanovništvom, nije mogla da odgovori.

"Očigledno ne objašnjavamo zakon kako treba, to bi mogla da bude i naša greška, dakle Sud nije monoetnički, niti sud koji na bilo koji način istražuje, niti goni bilo koga drugog, etničku grupu... Organizacije SV se bave samo pojedincima i individualnom krivičnom odgovornošću i to je sve", rekla je Trendafilova.

Ona i sekretar SV dr Fidelma Donlon, uz asistenciju koordinatora za kontakt Majkla Dojla, obratile su se danas u Severnoj Mitrovici civilnom društvu i novinarima i odgovarale na pitanja u vezi osnivanja, mandata i jurisdikcije SVK. Prethodnog dana Trendafilova je bila u Prištini.

Odgovarajući na pitanje zašto se u optužnicama ne pominje "žuta kuća", Trendafilova je rekla da ne može da odgovori na to pitanje, jer je to bila odluka tužioca, ali se kao pravno lice i sudija osvrnula na izveštaj Dika Martija.

"Izneo je izvesne događaje dok je istraživao zadatak koji mu je poverila Evropska unija, a o čemu je odlučio Specijalni tužilac. Pridržavamo se onoga što nam tužilaštvo predstavi, ne možemo da odlučimo šta će biti istraživano", rekla je Trendafilova.

Ona je podsetila da su Specijalizovana veća osnovana posle porasta navoda da se desilo mnogo teških zločina u sukobu na Kosovu između 1998. i 2000. godine koji nisu istraženi i da počinioci nisu gonjeni, uprkos mnogobrojnim suđenjima koja su sprovedena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Dodala je da se Specijalna veća finansiraju od strane EU i pet država - SAD, Norveške, Švajcarske, Kanade i Turske i naglasila da će se operacije SVK okončati kada se pošalje obaveštenje Vladi Kosova od strane Saveta Evropske unije da su postupci istrage okončani.

"To je potvrđeno od strane SV Ustavnog suda prošle godine 20. novembra", rekla je Trendafilova.

Istakla je da je ekipa sudije za prethodni postupak Nikole Gijua neumorno radila kako bi dva predmeta bila izvedena pred etapu suđenja u postupku protiv Saljiha Mustafe i protiv lidera ORV OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija, kao i to da su predmeti protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija i dalje u etapi predkrivičnog postupka, kao i predmet protiv Pjetra Šalje.

Istakla je da su se sudije u pripremnim ročištima pozabavile učešćem žrtava i da su odredile datum za početak pretresa sa uvodnim izlaganjem tužioca što će biti propraćeno uvodnim izlaganjem predstavnika žrtava, a što će se dogoditi 15. septembra.

Dr Donlon je rekla da je tokom prošle godine uprkos pandemiji došlo do značajnog napretka, što se najbolje odražava u broju 3.000 podnesaka koji su obrađeni, a koje su podneli odbrana, tužilaštvo, pravni zastupnici, razna veća. U svom izlaganju Donlon se usredredila na pet, kako je rekla veoma važnih pitanja: pritvor, zaštita svedoka i podrška, učešće žrtava i pravna pomoć i tumačenje i prevod. Istakla je da pravilnik o tretmanu pritvorenika prevazilazi najbolje međunarodne standarde vezano za njihov tretman i potrebe.

Govoreći o zaštiti svedoka, Donlon je rekla da je pri Sekretarijatu posebna jedinica koja nudi niz usluga zaštite i podrške.

"To je oblast rada koja je prioritet od osnivanja suda, umesto da se upuštam u brojeve, zadovoljna sam posvećenošću i ljudima koji su uključeni u pružanju te usluge, u pogledu fizičke i materijalne sigurnosti. Postoje i druge mogućnosti, odnosno niz mera koje naše sudije mogu da nalože kako bi se zaštitile osobe, korišćenjem pseudonima umesto imena ili alternativnim nalaganjem svedočenja preko video linka prikrivanjem glasa i linka", rekla je Donlon.

Trendafilova je dodala da i sedište suda u Hagu pruža značajnu zaštitu i da je to jedna od mera za osetljive postupke, jer će biti držani van zemlje, kao i arhive. 

Komentarišući zašto je Severna Mitrovica izabrana za današnji skup, Trendafilova je rekla da o tome odlučuju koordinatori za kontakt, da je cilj da se razgova sa što većim brojem ljudi i da će ići gde god bude pozvana. 

Ja
08. Septembar 2021.
Verujemo u pravdi ali se ne vidi ?!!!