Hag: Šalja se izjasnio da nije kriv

Pjetr Šalja u sudnici
Izvor: Kosovo Online

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja (58) danas je po prvi put izveden pred sudiju Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, radi izjašnjavanja o krivici po optužbama koje mu se stavljaju na teret za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine.

Prvo je sudija pročitao sve tačke optužnice.

Šalja je izjavio da razume navode optužnice, a potom mu je sudija pročitao njegova prava kao optužene osobe. Zatim je Šalja rekao da nije počinio nijedno krivično delo, to jest da nije kriv po tačkama optužnice, kao i da su one "smešne".

Statusna konferencija o ovom slučaju zakazana je za 23. april u 11h. 

Šalja ostaje u pritvoru, ali ima pravo na prigovor koji njegov branilac treba da podnese u pisanom obliku.

 Sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine, a javnosti je, po nalogu sudije, objavljena njena redigovana verzija, iz razloga bezbednosti.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Ova krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šalja je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta bio uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća, i smešten u pritvorsku jedinicu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, su Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići.
 

Riki
19. April 2021.
Smesna mu je optuznica sada kada treba da odgovaras za zlocine protiv civila mucenja i ubistva i to u drugoj zemlji vasoj bratskoj Albaniji.To je ratni zlocin a takodje bi trebalo odgovarati i tadasnje rukovodstvo u Albaniji koje je bilo 99 god na vlasti koji su znali a dozvolili su da se izvsi ratni zlocin u Kukesu u Albaniji i koji su svesno dozvolili da se pocine zlocini a nisu nista preduzeli da sotece takva gnusna necovecna dela i lisavanja zivota civila koji su ih drzali i maltretirali u nehumanim ljudskim uslovima.Za ovakva pocinjena dela vas treba osuditi dizivotnom robijom.Sada kada si uhvacen i treba da ti se sudi izjasnjavas se da nisi kriv.Biceti smesno kad te budu osudili.
Rado
19. April 2021.
Ako nisi kriv zasto si odmah posle rata pobegao za Belgiju.Misleo si da ces lako da izbegnes pravdu.Pravda je spora ali sifurna i sustigla te je posle 20god.i uhapsen si u zemlji gde si pobegao sa Kosova .