Hag: Saljih Mustafa bi mogao da počini nova krivična dela ako se nađe na slobodi

Saljih Mustafa
Izvor: Specijalni sud u Hagu prt scr

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999. godine.

Odluku o produženju pritvora treba da donese sudija za prethodni postupak do 24. januara, kada ističe prethodna odluka kojim mu je pritvor bio produžen krajem novembra.

U podnesku tužilaštva koji je danas objavljen, navodi se da i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je prvobitno određen pritvor, a to su: opasnost od bekstva, opasnost da će ometati postupak uticanjem na svedoke i žrtve, kao i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi.

Pored toga, kako podseća tužilaštvo, postoji dobro osnovana sumnja da je Mustafa izvršio krivična dela za koja se tereti i za koja mu predstoji suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Svi pomenuti rizici, posmatrani bilo posebno ili zajedno, mogu se efikasno otkloniti samo njegovim zadržavanjem u haškom pritvoru, ističe tužilaštvo.

“Bilo kakva uveravanja koja bi optuženi mogao da daje, nisu dovoljna da otklone rizike njegovog puštanja na slobodu, zbog čega mu ne sme biti odobreno puštanje na slobodu sa ili bez uslova”, napominje se u zahtevu.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Ja
14. Januar 2021.
Sve su to ubice od albanije i sve do kosova sve su to ubice monstruozne zlocinci sto svet zna ubice najgore u svetu verujemo u pravdi nesmeju biti na slobodni to i vi tamo u sudu znate bice jos gorih problema i strasnijih i jos monstruoznih ako ih pustite na slobodi treba da znate da te ubice nisu vise normalni narod ni ljudi nego su monstrumi i monstruozni zlocinci ako vi sami i taj svet ne zaustavite zlocince i sav taj zlo naravno da ce biti zlocina lazi nepravda terorista mafija kriminala ubica svakojakih imate na kosovu ima ih jos vise !!!!