Hag: Smit zatražio produžetak pritvora bivšim liderima OVK

Džek Smit.png
Izvor: Ljajmi net.

Glavni specijalni tužilac Džek Smit nije uveren da kosovska policija ima mogućnost da nadgleda i garantuje uslovno puštanje na slobodu vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji se nalaze u pritvoru u Hagu, prenosi Ljajmi.

Smit je, u podnesku upućenom sudu, zatražio nastavak pritvora, navodeći da kosovska policija ponovo nije dala dovoljne garancije za oslobađanje vođa OVK.

"Poslednje garancije KP ostaju nedovoljne i kao takve ne predstavljaju promenu okolnosti“, rekao je Smit u svojim podnescima. Prema njegovim rečima, čak i da su uslovi puštanja na slobodu izvodljivi, Kosovo ne želi da ih primeni.

"U svetlu velikih rizika koji postoje i specifičnih okolnosti optuženih, pretpretresni sudija mora da utvrdi da su predloženi uslovi nedovoljni da opravdaju puštanje na slobodu, a čak i da jesu, Kosovo ne želi i ne može da ih sprovede", rekao je Smit.

Prema Smitu, predlog policije da stan/kuću optuženog nadgleda službenik i kamera ne predstavlja odvraćanje od opasnosti za koju on tvrdi, i kako je rekao, ovakva formulacija bi ostavila bez nadzora veliki deo mesta gde neko od optuženih boravi, i ocenio da je nedovoljna garancija kosovske policije pokazatelj jednostavne nesposobnosti da se mere sprovedu.

„Kosovo još nije dalo adekvatne garancije za ublažavanje ozbiljnih rizika koje predstavljaju optuženi. Ovi uporni neuspesi predstavljaju jednostavnu nemogućnost sprovođenja dovoljnih mera", rekao je Smit.

Podsećamo, pretpretresni sudija je naredio Kosovskoj policiji da pošalje detaljnu garanciju liderima Oslobodilačke vojske Kosova, koja je stigla  pre nekoliko dana.