Haradinaj: Posete kosovskih zvaničnika haškim pritvorenicima najavljuju se kao "porodične"

Nasim Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Bivši potpredsednk Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj požalio se zbog odnosa Specijalizovanih sudskih veća, navodeći da zvanične posete državnih funkcionera mora da najavljuje kao "porodične", što nije slučaj kada su u pitanju posete stranih zvaničnika, prenosi Telegrafi.

Haradinaj je rekao da je posetu ombudsmana Naima Ćeljaja najavio kao "porodičnu posetu", dok je bio primoran da ne ode na sastanak sa delegacijom Ministarstva pravde, koje je takođe posetu najavilo kao "porodičnu".

Posete stranih zvaničnika, kako je naveo, označavaju se kao zvanične, dok se one sa Kosova, iako su možda iz državnih institucija, nazivaju porodičnim.

“Poseta ombudsmana, predstavnika moje države, oduzela mi je vremenesku kvotu u okviru porodičnih poseta", požalio se Haradinaj tokom drugog dana svedočenja u Hagu.

On je prethodno je razmenio oštre reči sa službenikom Specijalizovanog tužilaštva i naveo i da su poslanici koji su glasali za formiranje Specijalizovanih sudskih veća krivi što je "tužilac uzurpirao pravdu".

"Poslanci koji su digli ruke tokom glasanja, njih 82, nisu znali šta rade. Oni su krivi gospodine tužioče što su vam omogućili da uzurpirate nadležnosti Ustavnog suda, ombudsmana i pravosuđa", poručio je Haradinaj.

On je naveo da su saradnici suda i Albanci koje su činili zločine zajedno sa srpskim snagama i da zahteva da Tužilaštvo to istraži.

Saslušanje Haradinaja počelo je u utorak, a osim za odavanje poverljivih podataka i sudskih spisa, Haradinaj se sumnjiči da je sa predsednikom veterana OVK Hisnijem Gucatijem potencijalnim svedocima javno slao preteće poruke.