Haradinaj: Mediji manipulisali informacijama, Tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

Nasim Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Tokom svedočenja pred Specijalizovanim sudskim većima jedan od haških pritvorenika Nasim Haradinaj rekao da je u dokumentima koji su stigli u sedište veterana OVK video prepisku glavnog tužioca Specijalnog suda sa tužiocima iz Srbije, prenosi Koha.

On je optužio medije da su manipulisali dokumentima i izveštavali na osnovu sopstvenih stavova, a ne na osnovu dobijenih informacija.

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", izjavio je Haradinaj.

Njemu se, kao i Hisniju Gucatiju, sudi zbog curenja poverljivih dokumenata iz suda. Oni se terete i za krivična dela protiv sprovođenja pravde, za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane o poverljivim sudskim spisima koje je, navodno, nepoznata osoba dostavila u prostorije ratnih veterana OVK, Haradinaj je rekao da oni nisu kopirali spise, da ih nidu zanimala imena svedoka u procesima niti objavljivanje tih imena.

Rekao  je da je sazvao konferenciju za novinare isključivo zbog javnog interesa, nakon čega ih  Specijalizovano tužilaštvo nije kontaktiralo. 

On je dalje naveo da je u dokumentima video imena Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, ali da nisu pomenuli nijedno drugo ime.  

On je optužio novinare da su o tome izveštavali u skladu sa sopstvenim mišljenjem, a ne na osnovu informacija koje su nekadašnji lideri OVK izneli na konferenciji za novinare. Haradinaj je rekao da su dokumenta predali medijima kako bi "skinuli teret sa organizacije" i dodao da su novinari njima manipulisali.

Govereći o odnosu sa Specijalnim sudom naveo da sud nije bio preterano zainteresovan da odmah dobije dokumenta.

On je dodao da je Udruženje veterana OVK iznosilo u javnost ono što nije bilo po volji Vladi i određenim krugovima naklonjenim Srbiji.

Ponovio je da se među imenima u dokumentima spominju Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine Srbije i bivši glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage EU Klint Vilijamson.

Pre osnivanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, kako je rekao, prikupljeno je 115.000 potpisa ljudi koji su se protivili osnivanju ovih institucija.

Suđenje se nastavlja sutra, kao i saslušanje optuženog Haradinaja koji svedoči u sopstvenu korist.