Hodaj: Produžen proces za dve godine optuženim liderima OVK u Hagu zbog novih tačaka optužnice

Taulant Hodžaj
Izvor: Ekonomia Online

Advokat Specijalnog suda u Hagu Taulant Hodaj izjavio je da novom, izmenjenom optužnicom protiv bivših lidera OVK, suđenje u tom postupku može da bude produženo za još dve godine, prenosi Ekonomija onlajn.

"Oni sada imaju pravo da se suprotstave ovim tačkama optužnice, da traže dodatna pojašnjenja, da postavljaju razne zahteve i to je, mislim, dodalo još dve godine postupku. Branioci su se od početka, kao i do sada, bavili suprotstavljanjem ovim optužbama", izjavio je Hodaj.

On je dodao da nove tačke optužnice nisu nova optužnica, već predstavljaju izmene i dopune stare optužnice.

"Pravila pred Specijalnim sudom su 'sui generis', odnosno potpuno posebna i u tom smislu omogućavaju tužilaštvu da izmeni optužnicu, da dopuni optužnicu u bilo kojoj fazi, kako pre potvrđivanja optužnice, tako i nakon potvrđivanja optužnice. Tužilaštvu je dozvoljeno da izmeni optužnicu i u slučaju kada je predmet ponovo u procesu u veću pred trojicom sudija", rekao je on.

Kancelarija specijalnog tužioca dostavila je 29. aprila Specijalnom sudu novu, izmenjenu optužnicu, protiv bivšeg predsednika Hašima Tačija, bivših predsednika Skupštine Kadrija Veseljija, poslanika Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Tužilac Džek Smit je u novu optužnicu uvrstio nekoliko navodnih zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri OVK.

Nova optužnica je manje poverljiva i ima manje uređenih delova.

Kao i u prethodno podignutoj optužnici, i u novoj, izmenjenoj optužnici, Tužilaštvo tereti Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

Četvorica bivših lidera OVK nalaze se u pritvoru Specijalizovanih veća od novembra 2020. godine.