Telegrafi: Specijalni sud u Hagu od 2016. potrošio 275 miliona evra

Specijalni sud.jpg
Izvor: Reporteri

Specijalni sud u Hagu je od 2016. potrošio gotovo 300 miliona evra, a u toku je samo jedno suđenje za ratne zločine, što su advokati licencirani od strane Specijalnog suda kritikovali, prenosi Telegrafi.

Specijalizovane komore su potrošile 275 miliona evra, od 2016. godine kada je ova institucija počela sa radom.

Prvu godinu punog rada Specijalni sud započeo je sa budžetom od 29 miliona evra, koji se svake godine povećavao. Poslednji grant dodeljen je sredinom prošle godine u iznosu od 110 miliona evra, koji važi do sredine 2023. godine.

Ovaj budžet izdvaja Evropska unija, glavni finansijer Specijalinog suda.

Zemlje poput Norveške, Sjedinjenih Država, Švajcarske, Kanade i Turske takođe doprinose. SAD, Kanada i Turska nisu među finansijerima u ovom periodu.

Uprkos trošenju ovih miliona, advokat licenciran od strane ovog suda, Skender Musa kaže da se Sud pokazao nesposobnim da izvrši svoje obaveze.

„Nespretnijeg i sporijeg suda nikada nije bilo. S obzirom na to da je optužnica otišla u sud i u slučaju da tužilac traži dodatni rok za istragu, Sud je trebalo da analizira pitanje pritvora i da potom optužbu vrati na poboljšanje kako bi se istraga završila“, izjavio je Musa.

Ovaj iznos je Sud potrošio bez otpočinjanja suđenja glavnookrivljenima, a dok ta faza ne počne, prema rečima advokata Muse, troškovi mogu da pređu milijardu evra.

„Ako su oni sa tako retkim ročištima i razmatranjem prethodnih predmeta, zahteva i pritužbi advokata u vezi sa dokazima, potrošili 200 miliona kada počne suđenje da se ročišta mogu zakazivati svaki dan, onda će se rashodi sigurno povećavaju i mogu čak i premašiti cifru od milijardu evra“, kaže Musa.

Specijalni sud je osnovan odlukom Skupštine Kosova 2015. godine. Pravno je postao funkcionalan stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima 5. jula 2017. godine. Pre ovog perioda, njegovi službenici su radili na pripremi za funkcionisanje Suda.

Među optuženima za ratne zločine su do sada bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i Saljih Mustafa, dok su bivši lideri ORV OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi za krivična dela protiv sprovođenja pravde.