Imena 124 svedoka protiv šefova OVK i dalje pod zaštitom, međusobne optužbe Tužilaštva i odbrane

Specijalni sud
Izvor: Kosovo Online

Završena je treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, a prenos se po pravilima suda emituje sa 45 minuta zakašnjenja.

Tužilaštvo je navelo da će za neke materijale biti potrebno da se izreknu zaštitne mere.

"Kada je reč o zahtevu da dostavimo spisak svedoka, mogu samo da kažem da još uvek treba da se donesu odluke.  Svedočenje svedoka biće na vreme obelodanjena, kada je reč o konkretnom pitanju za tri svedoka, tužilaštvo je odgovorilo. Odbrana Tačija smatra da neki materijali nisu objavljeni i u pravu su, i mi ćemo materijale po pravilima obelodanjivati.  Moramo reći da neki materijali mogu zahtevati da se izreknu zaštitne mere, jer u nekim od tih materijala koji mogu otkriti identitet svedoka i tražiti njihovu zaštitu", naveli su iz Tužilaštva.

S druge strane, iz odbrane su naveli da imena 124 svedoka i dalje nisu obelodanjena i da imaju pseodunime.

Odbrana se žali i da Tužilaštvo želi da ubrza početak suđenja, kako odbrana ne bi imala dovoljno vremena da se pripremi.

Ovu statusnu konferenciju su obeležile međusobne optužbe odbrane okrivljenih i predstavnika Tužilaštva.

    Nastavak statusne konferencije