Kadri Veselji se vratio u Hag

Kadri Veselji
Izvor: Hag - Specijalni sud

Bivši vođa OVK Kadri Veselji otputovao je u Hag, nakon kratke posete porodici na Kosovu zbog smrti njegove majke, prenosi Gazeta ekspres.

Veselji je otišao na aerodrom iz objekta Misije Euleks.

Specijalni sud je juče u odgovoru Gazeti ekspres povodom posete bivšeg vođe OVK Južnoj Mitrovici, njegovom rodnom gradu, naveo da je iz humanih razloga pretpretresni sudija naložio sekretaru da upravlja posetom Veseljija Kosovu pod nadzorom. 

"Optuženi ostaje u pritvoru u Specijalizovanim većima. Euleks i kosovska policija podržavaju specijalizovane komore Kosova", saopštio je Specijalni sud. 

Veselji je juče prvo posetio svoju porodicu u Južnoj Mitrovici. Pre nekoliko meseci Veselji je dobio istu dozvolu da iz pritvora Specijalnog suda u Hagu dođe na Kosovo, zbog smrti oca.

Veselji i drugi bivši lideri OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su u novembru 2020. i privedeni u Hag po nalogu Specijalnog suda.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Prema optužnici, Veselji, Tači, Krasnići i Seljimi su odgovorni za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko zatočeničkih centara tokom 1998. i 1999. godine.