Kiho: Tači ima alibi za određene događaje za koje se tereti

Tači - Kiho
Izvor: Lajmi

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu održana je konferencija o napretku postupka protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija na kojoj se, između ostalog, očekuje razgovor o istragama odbrane i ažuriranoj listi svedoka Specijalnog tužilaštva, prenosi Reporteri.

Sednica je počela izlaganjem stranaka koje nisu prisutne u sali, ali sednicu prate putem video linka.

Tačijev advokat Gregori Kiho pomenuo je da je bivši kosovski predsednik u određenom periodu bio u Rambuju, ili na putovanju, a tereti se za neke događaje u periodu kada on čak ni fizički nije bio na Kosovu.

"Ako uzmemo u obzir vreme od Konferencije u Rambujeu, moj klijent je bio u Evropi i sastajao se sa liderima i postoje brojne optužbe i redakcije da se nagađa kada su se određeni događaji odigrali. Tek tada ćemo imati priliku, kada pročitamo datume, mesta, vreme, tek kada ih dobijemo imaćemo mogućnost da iznesemo obaveštenje o alibiju. Trebalo bi da znate da je moj klijent u određeno vreme putovao", rekao je Kiho. 

Endrju Strong, Veseljijev advokat, rekao je da su identifikovali dve oblasti u kojima bi moglo biti potrebno obaveštenje o alibiju. 

Advokati Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimaja izrazili su zabrinutost zbog kašnjenja u objavljivanju oslobađajućih materijala.

Advokat Redžepa Seljimija Dejvid Jang naveo je da je prošlo više od godinu dana i da se optuženi ne mogu zauvek držati u pritvoru.