Miftaraj: Albanija može da pruži garancije za puštanje Tačija i drugih na uslovnu slobodu

Tači - Rama
Izvor: GazzetaExpress

Direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj ističe da osim kosovske predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija, garancije za uslovno puštanje na slobodu Hašima Tačija i ostalih bivših pripadnika OVK mogu da daju i albanski predsednik Ilir Meta i premijer Albanije Edi Rama, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, praksu koju je stvorio Međunarodni haški tribunal za bivšu Jugoslaviju da pruža sigurnost i uveravanje države u vezi sa određenim građanima koji su bili predmet optužnica za ratne zločine, Specijalni sud očigledno uzima kao praksu, na osnovu konačne odluke.

Miftaraj je rekao da ako takvu garanciju ne daju predsednica Osmani i premijer Kurti, to mogu dati albanski predsednik Iljir Meta i premijer Edi Rama.

"Ako to ne garantuje Kosovo, isto to može garantovati Albanija, odnosno predsednik Meta ili premijer Rama, ali oni nemaju istu težinu i značaj kao da dolazi sa Kosova", rekao je Miftaraj.

Tvrdi da bi pre nego što daju takvu garanciju specijalizovanim komorama, bilo kosovskim ili albanskim institucijama, trebalo da dobiju i uveravanja optuženih i njihovih advokata da će poštovati mere koje je odredio sud.

„Uzimajući u obzir da bi se takva garancija mogla primeniti na druge okrivljene, institucije na Kosovu kao što su Predsedništvo i Kancelarija premijera pre donošenja takve odluke da garantuju, sigurno bi morale da preuzmu garanciju ili uverenje od samih optuženih i njihovi advokati da će poštovati mere koje je odredio sud ako im se omogući da se brane sa slobode. U takvim slučajevima reč i obećanje predsednika i premijera imaju težinu, pa ih specijalni sud podrazumeva “, kaže Miftaraj.