Ministarstvo pravde Belgije: Pjetr Šalja će biti izručen Hagu

Pjetr Šalja
Izvor: Reporteri

Na zahtev Specijalnog suda u Hagu, belgijske vlasti su 16. marta ove godine uhapsile bivšeg komandanta OVK Pjetru Šalju, poznatog pod imenom Komandant Vuk, optuženog za ratne zločine, postupak za njegovo izručenje Hagu je u toku, prenosi Reporteri.

Iako je od njegovog hapšenja prošlo više od nedelju dana Šalja se i dalje nalazi u Belgiji, gde je živeo pre hapšenja.

Još uvek nije poznato kada će Šalja biti izručen, belgijsko Ministarstvo pravde potvrdilo je danas za Reporteri da postupak za njegovo izručenje Specijalnom sudu pokrenuto.

U odgovoru za taj portal Ministarstvo je navelo da se hapšenje i premeštanje bivšeg pripadnika OVK zasniva na belgijskom Zakonu o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom.

„Hapšenje i premeštanje Pjetra Šalje zasnovano je na belgijskom Zakonu o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i međunarodnim krivičnim sudovima iz 2004. godine, a ne na uobičajenom zakonodavstvu o hapšenju i izručenju“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Portparol belgijskog Ministarstva pravde Kristin Lora Kuasi je navela članove koji su „primenljivi za hapšenje i premeštanje lica, bez obzira na njihovo državljanstvo.