Nasim Haradinaj o dokumentima koji su doveli do njegovog hapšenja 

Nasim Haradinaj
Izvor: Reporteri

Izjava nekadašnjeg lidera OVK Nasima Haradinaje objavljena je u svojstvu svedoka u slučaju objavljivanja dosijea Tužištva koji su dospeli u OVL-OVK, a čija je distribucija kasnije postala povod za njegovo hapšenje i hapšenje Hisnija Gucatija koji su u pritvoru u Specijalnom sudu, prenosi Reporter. 

Haradinaj je u toj pisanoj izjavi objavljenoj 28. decembra prošle godine naveo da je u drugoj isporuci, poznatom kao "Munja 2", komunicirao sa srpskim vlastima i da ima ime bivšeg glavnog tužioca Grupe za specijalne operacije Klinta Vilijamsona.

"Ova pisma su sadržala dokumente na ime tadašnjeg tužitelja Klinta Vilijamson. Bilo je dosta komunikacije sa srpskim vlastima i Vladimirom Vučkovićem. Tu je takođe bilo pismo zahvalnice za  korisnu saradnu. Prošli smo kroz dokumente, sve je izgledalo prirodno i nismo obraćali mnogo pažnje", naveo je Haradinaj u izjavi. 

On je rekao da je treći set dokumenta sadržao nacrt optužnice protiv Hašima Tačija i drugih.

"Verujem da treća grupa dokumenata sadrži nacrt optužnice protiv Hašima Tačija, koji je imao otprilike 100-120 stranica. U junu 2020. godine, specijalni tužilac Džek Smit je javno objavio da je podneta tužba protiv Hašime Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, da bismo mogli da čujemo da je tužba podneta, a tek smo videli da je to dokazano na papiru. Ova informacija je objavljena u leto 2020. Osoba je dostavila tri primerka. Novinari su dobili ove primerke. Ovi dokumenti su bili samo na engleskom", naveo je Haradinaj. 

Haradinaj je govorio i o drugim pitanjima koja nisu vezana za njega, pa je tako u izjavi naveo da se "Srbija do sada nije distancirala od antialbanske politike koju je vodio Slobodan Milošević" i da "srpska politika i vlast negiraju zločine i masakre koji su već nadaleko poznati širom sveta i negira postojanje Kosova kao nezavisne i suverene države".