Nasim Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom i izjasni o krivici

Specijalni sud Hag
Izvor: Kosovo Online

Uhapšeni potpredsednik Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj u 15 časova nije se pojavio na dodatnoj statusnoj konferenciji pred Specijalnim sudom u Hagu, gde je, kako je predviđeno, trebalo da se izjasni o krivici po optužnici koja je potvrđena 11. decembra prošle godine.

Specijalni sud Haradinaja, kao i predsednika ORV OVK Hisnija Gucatija, tereti da su iznošenjem u javnost tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka ugrozili postupke koji su u toku pred tim sudom i izvršili krivična dela: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju otvorio je sednicu i naglasivši da je zakazana, kako bi se Haradinaj izjasnio o krivici.

"Zakazao sam današnju sednicu da bih Gospodinu Haradinaju omogućio da se izjasni o krivici, a zatim i da bih održao statusnu sednicu u ovom predmetu", rekao je na početku sednice sudija Giju.

Giju je dodao da je današnje zasedanje predviđeno i kao Statusna sednica u slučaju Specijalni tužilac protic Gucatija i Haradinaja.

Nakon što je dao reč odbrani Haradinaja, njegov branilac Kedman je saopštio da je Hradinaj odbio u znak protesta da se pojavi pred sudom.

Prema pravilima, kako je sudija Giju naglasio, Sud će smatrati da se Haradinaj izjasnio da nije kriv.

Advokati obojice optuženih prisustvovali su statusnoj konferenciji posredstvom video linka.

Upitani od sudije da li bi hteli da dodaju nešto u vezi sa daljem toku procesa, oba advokata su navela da je uglavnom sve što je potrebno da se kaže dostavljeno i u pismenoj formi.

Branilac Haradinaja advokat Kedman je da će odbrani biti potrebno do 2 mesca za pripremu.

"Nakon što dobijemo mateijale, biće nam potrebno do dva meseca za pripremu odbrane, ali se to može promeniti kad dobijemo dodatne materijale 19. februara, zavismo od obima", rekao je Kedman.

Tužilaštvo je potvrdilo da je 19. februar uslovni rok do kada bi trebalo da odbrani budu dostavljeni svi materijali, ali i dodalo da smatra da je 30 dana od dostavljanja materijala dovoljno za pripremu početka suđenja, imajući u vidu obim materijala i da bi suđenje bi moglo da im počne na proleć.e

Iz Tužilaštva su takođe najavili da će u procesu protiv Gucatija i  Haradinaja tokom suđenja pozvati 10 svedoka.

Sa druge strane, odbrana optuženih smatra da nije realno da suđenje počne pre leta ove godine.

Sudija Nikolas Giju je takođe podsetio Tužilaštvo, da je obavezno, ukoliko dođe u posed oslobađajućeg materijala u vezi optuženih, da je isti obavezno da odmah objavi.

Na kraju sednice sudija Giju je upitao strane u procesu da li misle da je realno da sledeća statusna konferencija bude zakazana za kraj februara, sedam dana nakon roka dostavljanja materijala odbrani (19. februar), na šta u predstavnici odbrane optuženih odgovorili da je po njihovom mišljenju više realno da to bude početak marta.