Nastavak suđenja Tačiju i saoptuženima 21. maja

Čelnici OVK u Hagu
Izvor: Lajmi

Suđenje četvorici bivših vođa OVK, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće 21. maja nastavljeno pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Pauza u procesu deo je rasporeda zasedanja koje je ranije utvrdilo raspravno veće kojim predsedava američki sudija Čarls Smit.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su u kritično vreme bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK.

Minule sedmice, sudije su saslušale iskaze dvojice zaštićenih svedoka, Albanaca, o tome kako su ih pripadnici OVK uhapsili i zlostavljali u pritvorima na nekoliko lokacija.

Svedok WO3878 bio je, pritom, vojnik OVK kada su ga, početkom 1999, saborci iz te albanske paravojske pritvorili i, u više navrata, "teško prebili".

Po optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su za zlodela nad Albancima, proglašenim za "kolaborante" sa srpskim vlastima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji, 1998-99.

Iskaz trećeg ovonedeljnog svedoka optužbe, planiran za petak, otkazan je pošto su se tužioci i branioci složili da njegova izjava može biti uvrštena u spis bez ispitivanja u sudnici.

U sudnici su, od početka procesa 3. aprila prošle godine, svedočila 62 svedoka optužbe.

Kako je, početkom ove nedelje, rekao predsedavajući sudija Smit, raspravno veće je u spis uvrstilo i ranije izjave još 32 svedoka optužbe, preminulih pre početka procesa.

Pored toga, iskazi dodatnih 13 svedoka prihvaćeni su u pisanom obliku, naznačio je sudija Smit.

Po Smitovim rečima, to znači da je do sada sud u dokaze uveo ukupno 105 svedočenja.

Tužioci za izvodjenje dokaza protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, po ranijoj odluci suda, imaju još godinu dana - do aprila 2025.

Prvobitno najavljen broj od 300 svedoka, tužioci su već smanjili na 200, a krajem maja, kako su najavili, obelodaniće dodatne mere za "sažimanje" predmeta, na koje su ih više puta pozivale sudije.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.