Novosti: Tirana pomagala OVK na sve načine, teroristi žrtve odvodili i mučili i u Albaniji

Haški optuženici  - Bivši pripadnici OVK
Izvor: Novosti

U Optužnici protiv bivših komandanata OVK: Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u Hagu, navodi se 118 incidenata tokom kojih su žrtve mučene u Albaniji, u mestima Cahan i Kukeš, ali i na još neodređenim lokacijama, pišu Novosti.

Taj podatak otkriven je u zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK Kadrija Veseljija, čija odbrana zahteva da se ovi zločini izbace iz optužnice, jer sukoba nije bilo u Albaniji. Advokat Ben Emerson tvrdi da "nema dokaza da su se oružana neprijateljstva OVK i srpskih snaga prelila unutar Albanije, te da nije dokazano da je OVK imala kontrolu nad Albanijom".

Ipak, optužbe bacaju sasvim drugačije svetlo, jer se jasno navodi da su Srbi, Romi i nelojalni Albanci mučeni i van Kosova. To je u svom izveštaju o trgovini organima Srba detaljno napisao i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da smatra da advokati proceduralnim pitanjima pokušavaju da odugovlače proces, što, recimo, često čine, pokušajima da osporavaju sud.

"Mi smo bili u ratu sa terorističkom grupom koja je nasilno prevodila naše državljanje u Albaniju. A da je Albanija bila umešana, više je nego očigledno. Oni su pružali pomoć u napadima na Paštriku sa ciljem da se probije državna granica, iz Albanije su išli kopneni napadi, odatle je naoružanjem delovala albanska armija. Na teritoriji Albanije su bili logori i o tome govori i Dik Marti", kaže Drecun i dodaje da je jasno da je Albanija bila saučesnik.

Ističe i da je optužnica dobro napisana i da teško da mogu da je poljuljaju ovakvi potezi advokata.

Tači i njegovi ratni drugovi terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, mučenja, kidnapovanja i prisilna zatvaranja najmanje 407 ljudi, od koji je 98 ubijeno.

Odbrani sporni datumi 

Veseljijeva odbrana zahteva ne samo izbacivanje zločina iz Albanije, već i svih onih koji su se desili pre sredine 1998. godine ili posle juna 1999. godine. Poznato je da su napadi na Srbe posebno pojačani posle završetka bombardovanja i odlaska naše vojske sa Kosova.

Inače, Specijalni sud se bavi zločinima od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.