Odbrana Gucatija i Haradinaja traži ukidanje pritvora, tužilaštvo protiv

hag specijalni sud
Izvor: EPA-EFE

Odbrana predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Našima Haradinaja, optuženih za zastrašivanje svedoka, zatražila je njihovo hitno puštanje na slobodu, tvrdeći da nema razloga da i dalje budu u pritvoru u Hagu, prenosi Tanjug.

Branioci Haradinaja čak nude kauciju za njegovu odbranu sa slobode, ali ne preciziraju iznos kaucije u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Sa druge strane, Specijalizovano tužilaštvo od suda traži da im pritvor produži zbog nekoliko rizika: opasnost od bekstva, da ne bi ometali postupak i da ne bi činili nova krivična dela.

Branioci Haradijana i Gucatija odbacili su sve tvrdnje tužilaštva, navodeći svoje kontraargumente, u kojima tvrde da pomenutih rizika nema, pored ostalog i jer su svi dokazi do sada već obelodanjeni.

Odluku o daljem pritvoru doneće sudsko veće koje će suditi Haradinaju i Gucatiju.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.

Optuženi su za nepostovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode u tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit, a pored njega u veću će biti i sudije Kristof Bart i Ženel Metro, dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor, objavleno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti naknadno zakazan.

Prvo suđenje koje će početi pred ovim sudom biće Saljihu Mustafi, koje je zakazano za 15. septembar.