Hag: Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca

Saljih Mustafa u Hagu
Izvor: Prt. scr.

Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine, prenosi Tanjug.

Mustafa je u pritvoru od 25. septembra prošle godine, a 15. septembra mu počinje i suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Odluku o produženju pritvora donelo je sudsko veće koje će suditi Mustafi.

U odluci se navodi da i dalje postoji rizik da će Mustafa ako bi se našao na slobodi, ometati postupak pred tim sudom i da bi mogao da utiče na svedoke i žrtve i njihove porodice.

Prema stavu sudskog veća kao razlozi za pritvor - opasnost od bekstva, za Mustafu više ne postoji, dok opasnost da će ponoviti krivično delo veće nije ni razmatralo, jer je produženje pritvora već neophodno kako bi se sprečilo ometanje postupka.

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom od optuženih iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa je na statusnoj konferenciji krajem oktobra 2020. godine negirao je sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Optužnicom se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.