Odbrana ponovo ispitivala dva svedoka u slučaju Gucatija i Haradinaja

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj
Izvor: Reporteri

Službenici Specijalizovanog tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić ponovo su pozvani da svedoče pred Kosovskim specijalizovanim većima u Hagu, prenosi Reporteri.

Njihovo pojavljivanje na suđenju Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju usledilo je nakon što je Sudsko veće odobrilo zahtev Gucatijeve odbrane da se ovim svedocima postave dodatna pitanja.

Ali, po nalogu sudskog veća, ročište je zatvoreno za javnost.

Sudsko veće na čelu sa Čarlsom Smitom prihvatilo je, 10. decembra, zahtev Gucatijeve odbrane da postavi dodatna pitanja svedocima 4841 i 4842, naloživši odbrani da ograniči pitanja na materijale koji su izvučeni.

"Veće takođe podseća da je odbrana zbog bezbednosnih razloga i neotkrivanja identiteta svedoka i interesa pravde dobila instrukcije da dopunska pitanja postavi nasamo. Pretresno veće će u odgovarajuće vreme takođe pregledati transkript“, rekao je sudija Smit.

Zdenka Pumer bila je prvi svedok SPO na suđenju bivšim čelnicima Organizacije ratnih veterana OVK.

Istražiteljka SPO je izjavila da je bila uključena u kontrolu slučaja od 25. septembra 2020. godine, dok je do ovog perioda rekla da ne zna ko je istražitelj koji se bavio slučajem ORV-OVK.

Miro Jukić je bio treći svedok SPO u ovom suđenju.

U vreme curenja informacija bio je svedok službenik obezbeđenja SPO i tokom svedočenja je rekao da je kontaktirao oko 30 svedoka.

Objavljivanje sadržaja dokumenata iz Haga, koje je nepoznato lice poslalo u kancelarije ORV-OVK, razlog je hapšenja Gucatija i Haradinaja.

Oni se terete za krivična dela protiv sprovođenja pravde i to za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.