Osam pripadnika OVK svedočilo o slučaju "Žuta kuća"

Žuta kuća
Izvor: Danas

Srbija je prosledila Specijalizovanim većima u Hagu izvešaj o "Žutoj kući" koji su 2004. godine sačinili forenzičari i izvršitelji Haga i Unmika, a glavna stvar je da se iz izveštaja vidi da postoje svedoci, iako su materijalni dokazi uništeni, kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, piše Sputnjik.

U Unmikovom izvešataju u koji je Sputnjik imao uvid istaknuto je da je on baziran i na svedočenju osam pripadnika OVK poreklom sa Kosova i iz Crne Gore, od kojih je njih četvoro učestvovalo u transportu najmanje 90 Srba u ilegalne zatvore u Albaniji.

Trojica svedoka isporučivali su zarobljene u kuću-kliniku južno od Burela, a dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom Rinas u blizini Tirane. Nijedan od njih nije prisustvovao "medicinskim" operacijama.

Sagovornik Sputnjika, koji je i član Radne grupe za prikupljanja činjenica i dokaza u rasvetljivanju zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim narodom na Kosovu, podseća da su materijalni dokazi o "Žutoj kući" uništeni u Haškom tribnalu, jer nije bilo mesta za arhiviranje.

Sve piše u Martijevom izveštaju

"Specijalizovanom tužilaštvu je sada dostupna dokumentacija Haškog tribunala ali nema fizičkih ni materijalnih dokaza, osim fotodokumentacije i izvešataja koje su načinili istražitelji. Osim tog izveštaja, mi oko 'Žute kuće' nemamo puno toga više da im pošaljemo", navodi Drecun.     

Po njegovoj oceni, najvažniji od dokumenata je izveštaj sa sastanka tadašnjih istražitelja Haškog tribunala i predstavnika Unmika zaduženih za ljudska prava, gde govore o svedocima i doslovno ih citiraju.

"Mislim da je to ključna stvar, jer ti svedoci, a ima ih nekoliko i vode se pod brojevima, potvrđuju navode iz Martijevog izveštaja. Taj izveštaj je u jednom momentu bio dostupan javnosti, ali je na volšeban način nestao. Šta je Specijalizovano tužilaštvo uradilo po ovom pitanju, mi nismo upoznati, jer oni neće o tome da govore. Moram da kažem i da nisam naišao na neko njihovo posebno zanimanje za slučaj 'Žuta kuća" u kontaktima sa nama, tako da ne znam da li su radili nešo po tom pitanju", kaže Drecun.

On napominje da se u optužnici koja je podIgnuta protiv Hašima Tačija, koji je bio glavni imenovani u izveštaju Dika Martija za trgovinu organima, "Žuta kuća" uopšte ne pominje.

"Oni govore o dva ilegalna zatvora na teritoriji Albanije, ali vezano za njih se govori samo o mučenjima i nehumanim postupcima. Da li će pod to biti podvedena i 'Žuta kuća' ostaje da se vidi", naglašava Drecun.

Pre dve godine Medijski centar "Ruski ekspres" objavio je eksluzivna dokumenta koja otkrivaju da je sve vreme Unmik znao za trgovinu ljudskim organima Srba sa Kosova koja se odvijala u periodu od 1998. pa sve do 2001. godine.

Dokumentima se trag izgubio u Orahovcu

Iz Unmikovog izveštaja proizilazi da je ekipa njihovih istražitelja i forenzičara bila na licu mesta u "Žutoj kući" u okolini Burela na severu Albanije i da je tamo prikupila određene dokaze koji su bili bitni za dalju istragu.

Ti dokazi su bili deponovani u prostorijama Kancelarije za nestala lica u Orahovcu – i tamo im se gubi svaki trag. Ali, jedno je jasno: bez obzira na izričitu molbu srpske strane da se ovi dokazi pouzdano čuvaju, razlozi za to su bespovratno nestali, navodi "Ruski ekspres", koji je u cilju osvetljavanja istine objavio ova dokumenta.

Ja
10. Decembar 2020.
To je nemoguce da iz haga nestaju te dokumente za zutu kuca neko je to namerno namestio to mora da zna od monstruoznog ubice njihov advokat i svi ostali jer to nemoze samo tako da nestaje ja verujem da to sve radi albanija zato je taj njihov glumac iso za sad jer oni misle da ce se te zrtve zaboraviti to im nece niko u zivotu oprostiti to radi i ostali monstrume sa kosova haradinaj i monstrum sto nece dozivotni zatvor nemoze to inace samo tako da nestaju te detalji zute kuce jer primeti se vec dva tri pita vidimo velike guzve albanije i kosova zamislite u jednim danu da tolko ljudi putuju to je nemoguce nego je to radi grobnica i tamo su nesto promenili u to sam sigurna nemoze da se to krije jer znamo ko su te ubice to im nece niko i nikad uzivotu oprostiti u to neka budu sigurni to je zabranjeno sto su radili medjunarodno pravo i svi oni koji znaju da kazne te monstruozne zlocine za tu zutu kucu i svega sto su monstruozne zlocine pocinile neivnim i neduznim ljudima kazniti na najgori nacin mnogo su taj narod mucili i nadamo se Tom sudu u hagu!!!!!
Schmenger!
10. Decembar 2020.
Koliko Gradjana Kosova i Metohije su Srbi pobili i do danas je sve zataskano i Niko neodgovara za ta ubistva !
Rudi
11. Decembar 2020.
🇦🇱 + 🇽🇰 = Big Albania
Ja
10. Decembar 2020.
Nema oni sta ne lazu svasta i svacega i kod njih ni jedno slovo nije istina sve je sa lazima i nepravdama illegalno nezakonito jednostavno albansko monstruozno i teroristicko totalno lazno nista ispravno to je istina !!!!
Ja
10. Decembar 2020.
Kako bi bilo da to njima tako neko radi da im kolje decu da vade organe i da ih prodaju da maltretiraju narod po ulicama i svugde gde se nalaze da ih muce na najgori nacin da im vade oci da siluju maloletne devojke da lazu svet ko sto oni to rade sve illegalne nezakonite stvari rade sta misli svet o ovome zasto to dozvoljavaju i zasto brane teroriste monstruozne albanske ubice ovo nije pravda ovo je nepravda sto narodu godinama cine i mi sve vidimo da svet ne ide ka pravdi nego ka nepravdi i lazi ja u ovaj svet neverujem nista !!!!
Xhevdet
10. Decembar 2020.
Sve tio deshavalo u vma u beograd izvadili organe albancima od strane serbie a za zhutu kuqu ivi serbi znate daje lazh operkos tome vi svaki dan lazhete kao shtoje cela vasha istoria lazh
Ja
10. Decembar 2020.
Velike su nepravde narodu pocinile deci sto nikad nikome nisu mogli nista da rade ni mlade ni stare ni velike ni male narod sto nizasta nisu bili krivi ubijali ih namerno da bi ostalo cisto albansko i teroristicko to svi znaju kakva je ova pravda sta radi ovaj svet i kako to misli tako se to ne zivi!!!!
Ja
10. Decembar 2020.
Albanija je kriva za sve sto se u albaniju i na kosovu desilo i nece da prizna kao i kosovo ubijali narod sa svake strane na hiljade i Niko nije kriv od njih sta je ovo sta radi taj svet takve nepravde narodu dosta je bilo nepravde i lazi ko ce da odgovara sve te zlocine muceno je taj narod na najgori monstruozni nacin i niko nije kriv gde to ima gde to postoji da niko ne odgovara to morace jednog dana!!!!!!
Ja
10. Decembar 2020.
Svi lazu tamo je neko opet premestio te dokumente za zutu kucu to najbolje zna albanija jer nece da prizna svoje lazi i svoje monstruozne zlocine sto su na kosovu i u albaniju pocinili i svi ti kosovski monstrumi zajedno to je istina!!!!!