Palaska: Šokantno da Tačija još drže u pritvoru

Dastid Palaska
Izvor: Ekonomia Online

Advokat Hašima Tačija, Dastid Palaska kaže da je "šokantno" to što je nekadašnji lider OVK i bivši predsednik Kosova još uvek u pritvoru Specijalnog suda Kosova u Hagu, prenosi Ekonomija onlajn. 

Palaska je ocenio da se time negira činjenica da Tači nije uhapšen, već da se sam predao.

"Ne samo to, gospodin Tači je bio aktuelni predsednik u trenutku kada je potvrđena optužnica, i u tom svojstvu je imao lični imunitet od pritvora i hapšenja za lične prestupe koje je počinio van funkcije i ja to ne kažem, ali jeste rekao Sud Kosova pre deset godina u slučaju kada je tumačio imunitete, uključujući i predsednika Kosova", rekao je Palaska na RTK.

On je naveo da je Tači mogao da se usprotivi hapšenju i pritvoru na osnovu ustavne norme, ali je, kako je dodao, izabrao da se ne koristi tom privilegijom i da se preda i ode u Hag da se suoči sa optužbama kao slobodan građanin.

"Tako je gospodin Tači, uprkos savetu da postoji mogućnost da se suprotstavi hapšenju i pritvoru na osnovu ustavne norme, odlučio da se preda u saradnji sa sudom. Ova činjenica se negira i on se smatra uhapšenom osobom", rekao je advokat Palaska.

Tači, kao i još trojica nekadašnjih lidera OVK, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a terete se za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK. Izvršena krivična dela počinili su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.