Predžalbena konferencija u slučaju Saljiha Mustafe 16. februara

Saljih Mustafa.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Sudija u veću Apelacionog suda u Hagu Mišel Pikar donela je odluku da predžalbena konferencija u predmetu Saljiha Mustafe bude održana 16. februara, prenosi Gazeta ekspres.

Sudija Pikar je, kako se navodi, naložila odbrani da do 13. februara u 12 sati dostavi redigovanu javnu verziju najave žalbe.

Saljihu Mustafi je 16. decembra 2022. izrečena presuda po kojoj je osuđen na 26 godina zatvora za ratne zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

Pretresni panel ga je oglasio krivim za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva, dok ga je iz materijalno-pravnih razloga oslobodio optužbe za krivično delo surovog postupanja. Prilikom izricanja presude Pretresni panel je naglasio da se optužbe u ovom predmetu tiču isključivo individualne krivične odgovornosti Mustafe i njegovog učešća u lišavanju slobode, surovom postupanju, mučenju i ubistvu žrtava kao zločinima protiv čovečnosti.

Krivična dela za koja je Mustafa oglašen krivim izvršena su u aprilu 1999. na jednom imanju u selu Zlaš, na Kosovu, koje je gerilska jedinica "BIA" Oslobodilačke vojske Kosova koristila kao bazu. Mustafa je bio komandant te jedinice.

Mustafa je uhapšen 24. septembra 2020. godine u Prištini i istog dana prebačen u Hag od kada je u pritvoru. On se 28. oktobra iste godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje Mustafi počelo je 15. septembra 2021. godine.