Saljih Mustafa za ratne zločine osuđen na 26 godina zatvora 

Saljih Mustafa.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Specijalni sud osudio je bivšeg pripadnika OVK  Saljiha Mustafu na 26 godina zatvora za ratne zločine.

U obrazloženju presude sudija je rekao da su svedoci Specijalizovanog tužilaštva pouzdani i da je presuda potkrepljena dokazima.

"Suđenje je počelo 15. septembra 2021. godine. Odbrana je iznela odbranu 22. marta 2022. godine. U procesu je učestvovalo osam oštećenih i svi su pod merama zaštite. U pogledu svedoka specijalizovanog tužioca, sud je ocenio da su svi iskazi svedoka bili pouzdani i potkrepljeni", rekao je sudija, prenosi Ljajmi.

Kako je naveo, OVK je zatvorenike držala u očajnim uslovima.

"Zatvorenici u Zlašu su držani u žalosnim uslovima. Spavali su na zemlji, u lokvama vode, zatočenici nisu imali dovoljno hrane. Ostali su tri dana bez hrane. Kada su tražili vodu, vojnici OVK su urinirali po njima. Sud je utvrdio da zatočenicima nije ukazana medicinska pomoć. Zatvorenike su psihički i fizički maltretirali. Tukli su ih udarcima i šamarima. Zatočenici su ih izvodili jednog po jednog i slali na jasle i tući ih ispitivali", naveo je sudija.

Mustafini podređeni su naneli velike fizičke i psihičke bolove šestorici zatvorenika, pokušavajući da izvuku informacije od njih.

"Dvojicu od šestorice zatočenika Mustafini podređeni nisu pustili. Jednog su drugi zatočenici videli gotovo mrtvog, a kasnije je pronađen mrtav. On je bio jedan od dvojice zatočenika u kompleksu Zlaš. Pripadnici OVK su jednog od zatočenika ubili vatrenim oružjem", navedeno je između ostalog u obrazloženju.