Računi za zaštitu optuženih u Specijalnom sudu drže se u tajnosti

hag specijalni sud
Izvor: EPA-EFE

Ministarstvo pravde fakture koje dokazuju koliko se izdvaja za zaštitu sadašnjih i potencijalnih okrivljenih i dalje drži u tajnosti, prenosi Koha.

Kosovski pravni institut (KPI) nazvao je prikrivanje troškova nezakonitim.

Prema KPI, takvo ponašanje Ministarstva nije zasnovano ni na Zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženih lica niti na Zakonu o klasifikaciji informacija i bezbednosnoj verifikaciji.

“Ovo ostavlja sumnju da se sa optuženima ne postupa jednako ili da se ne finansiraju na istinačin, što dovodi do sumnje u moguću zloupotrebu javnog novca“, rečeno je tokom predstavljanja izveštaja o prikrivanju ovih podataka.

Na konferenciji na kraju godine, ministar Seljimi je potvrdio da su neki od optuženih iz Specijalnih snaga zatražili finansijsku podršku države. Međutim, nije izneo detalje.

Takođe, nije ponudio garanciju da će se isto uraditi sa računima i imenima ljudi koji su imali koristi.

“U vezi sa detaljima transparentnosti ovih fondova, konsultovaću se sa sekretarom i administrativnim delom o tome na koji način treba obezbediti transparentnost na osnovu odluke i administrativnih uputstava, ali za iznos koji će biti raspoređen budite sigurni da znamo da imamo obavezu da ga pokažemo poreskim obveznicima“, izjavio je Seljimi na konferenciji krajem godine.

Seljimi je rekao da je sada nemoguće izneti više detalja jer bi, prema njegovim rečima, odbrana svakog optuženog mogla biti oštećena.

“Komisija je započela rad na preispitivanju ovih zahteva i nadam se da će svi zahtevi koje imamo ove nedelje biti razmatrani“, dodao je Seljimi.

Ove godine,vlada je izdvojila 20 miliona evra za zaštitu optuženih od Specijalnog suda u Hagu. Na ime pravne zaštite i finansijske podrške potencijalnih okrivljenih od strane tog suda za dve godine je iz državnog budžeta potrošeno oko dva miliona evra.

KPI je preporučio vladi da se celokupan proces pravne zaštite i finansijske podrške optuženih u suđenjima u specijalizovanim većima odvija na principima transparentnosti, odgovornosti i jednakosti. Od izvršne vlasti je takođe zatraženo da optuženima ne pruža finansijsku pomoć na selektivan način i da ne stvara „privilegovane“ optužene. U tom duhu, Inatitut je pozvao vladu da objavi sve dokumente koji se odnose na finansijsku pomoć pruženu optuženima iz kosovskih javnih fondova.