Saljih Mustafa neće učestvovati na ročištima dok čeka završetak istrage

suđenje Salihu Mustafi
Izvor: Gazeta Ekspres

U Specijalnom sudu počela je statutarna konferencija u slučaju bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe, koji neće prisustvovati pretpretresnom ročištu.

"Mustafa neće prisustvovati pretpretresnom ročištu na saslušanju“, potvrdio je njegov advokat Julius Von Bone, prenosi Gazeta Ekspres.

Tužilac Specijalnog suda Cezar Mihalčuk izrazio je očekivanje da će sredinom februara predati dosije preliminarne istrage u slučaju Mustafa.

"Mislimo da ćemo kao tužilštvo završiti preliminarnu fazu u februaru i nastaviti sa podnošenjem preliminarnog spisa u skladu s pravilom 95/4. Ovaj spis ćemo predati 15. februara, a slučaj bismo trebali da pokrenemo 15. marta 2021. godine“, rekao je tužilac.

Saljiha Mustafu je u septembru 2020. godine uhapsila policija EULEKS i od tada je u pritvoru. Njegovo hapšenje izvršeno je nakon potvrde optužnice koju je podiglo Specijalno tužilaštvo. Optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva, mučenja i nehumano postupanje.

Ovo je četvrto po redu ročište protiv Saljiha Mustafe. Tokom ovog ročišta planirani su razgovori o toku postupka i utvrđivanje činjenica da li je Specijalizirano tužilaštvo pružilo odbrani sve dokazne dokaze i koji su dokazi ostali neotkriveni.