Specijalni sud završava odmor, sutra se nastavlja suđenje bivšim liderima OVK

Suđenje Tačiju u Hagu
Izvor: Kosovo Online

Nakon letnje pauze, od sutra se nastavlja suđenje u Hagu nekadašnjim liderima OVK - Hašimu Tačiju, Kadri Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, a prema rasporedu ove nedelje se očekuje da će sud raditi četiri dana uzastopno, prenosi Kaldžo.

Pre letnje pauze saslušano je prvih 15 svedoka u slučaju lidera Oslobodilačke vojske Kosova koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020. godine i pretrpela je nekoliko izmena u godinama koje su usledile.

Optužnica koja je trenutno na snazi podignuta je 27. februara 2023. godine.

Svaki od optuženih se po osnovu individualne krivične odgovornosti tereti po šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, protivpravno lišavanje života i prisilni nestanak.

Protiv njih su podignute i optužbe za ratne zločine: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje.

Prema optužnici, navedeni zločini počinjeni su u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više lokacija na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu u Albaniji.

Te zločine su, prema optužnici, počinili pripadnici OVK nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u borbama.

Optuženi Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama.