Specijalno tužilaštvo: Haradinaj je pokušao da izbegne hapšenje i pritvor

Gazeta ekspres
Izvor: Gazeta ekspres

Specijalizovano tužilaštvo podnelo je u petak odgovor na žalbu odbrane Nasima Haradinaja Apelacionom sudu u sastavu Specijalnog suda u Hagu, u vezi sa revizijom odluke o određivanju pritvora zameniku predsednika organizacije ratnih veterana OVK, prenosi Gazeta Ekspres.

Specijalno tužilaštvo u Hagu iznelo je nekoliko argumenata u vezi sa tretmanom i hapšenjem Haradinaja i odlukom pretpretresnog sudije Nikolasa Gijua iz decembra, koji je naložio određivanje pritvora zameniku predsednika organizacije ratnih veterana OVK.  

"Jasno je da se Haradinaj pred većem pojavio bez nepotrebnog odlaganja i da su njegova prava u potpunosti poštovana. Odbrana nije uspela da utvrdi da je u pitanju zakonska greška pretpretresnog sudije, ugrožavanje pravde ili bilo koja očigledna omaška u sprovođenju diskrecionog prava", kaže se u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo brani odluku sudije Guljoa pozivajući se na rizik da Nasim Haradinaj pobegne, rekavši da odbrana nije na adekvatan način rešila to pitanje, ne pružajući dovoljno garancija da se to neće deseti.

"Sudija za prethodni postupak pažljivo je procenio član 41 (6) (b) i utvrdio da postoji konkretan rizik od bekstva, ometanja postupka i činjenja drugih krivičnih dela. Uprkos tvrdnjama odbrane, odluka da se Haradinaj zadrži u pritvoru odnosi na argumente odbrane o zakonitosti pritvora. Zapravo, pretpretresni sudija je sumirao, ocenio, a zatim odbacio takve argumente, navodeći valjane razloge", navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo u Hagu takođe pominje pokušaj Haradinaja da izbegne hapšenje.

"Prilikom donošenja odluke, pretpretresni sudija je, između ostalog, primetio da je Haradinaj pokušao da izbegne hapšenje, da ne ne priznaje Specijalizovana veća i da ima nameru da nastavi da širi poverljive informacije i da iskazuje nepoštovanje prena nalozima suda", navodi se u belešci.

Predstavnik Specijalnog tužilaštva Džek Smit sugeriše da su "argumenti odbrane potpuno neosnovani, bez konkretnih činjenica u vezi sa zakonitošću pritvora" i dodaje da "odbrana jednostavno izražava svoje neslaganje sa odlukom, umesto da navede bilo kakvu grešku u njo".

Specijalizovano tužilaštvo traži od Apelacionog suda u sastavu Specijalnog suda da odbaci Haradinajevu žalbu.

Ja
20. Januar 2021.
Pravda mora biti za sav taj narod sto su zlo i zlocine pocinili jer to nisu mali nego ogromne mucne silne ubistava i raznoraznih ubistava i svakog zla i pokusaja !!!!!