Živanović: Tačijev novi advokat dobro poznaje materiju i specifičnost predmeta

Tači Hag
Izvor: Printscreen

Novi branilac Greg Kiho, koga je izabrao nekadašnji komandant OVK i bivši kosovski predsednik Hašim Tači, ranije je radio kao tužilac u Hagu i ima veliko iskustvo u međunarodno-krivičnom pravu, rekao je za Kosovo onlajn advokat Zoran Živanović.

On je naglasio da Kiho sada radi kao advokat, te pretpostavlja da je činjenica da dobro poznaje materiju bila presudna da ga Tači izabere za novog branioca.

"I kod nas sada to više nije nepremostivo da ljudi koji su tužioci pređu u advokaturu. To je bilo uobičajeno i sada je, u zapadnom svetu, posebno u SAD. Tači je verovatno procenio da taj advokat ispunjava uslove da ga brani u ovom predmetu. Sud jeste kosovski, ali su sudije međunarodne, i primenjuju se neki principi međunarodno-krivičnog prava koji su ustaljeni u praksi Haškog tribunala. Smatrali su da je on najpogodnija osoba za te stvari", objasnio je Živanović.

On je ukazao da je u pitanju specifična materija i zato se traže advokati koji imaju praksu i znaju baš tu problematiku.

Tači je zatražio od suda u Hagu da za njegovog branioca imenuje američkog advokata Grega Kihoa umesto Dejvida Hupera. Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine.

Tribunal je Gotovinu oslobodio krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja, u leto 1995. godine.

Глaвoћaнин
23. Maj 2021.
Ako hoce da osude moze bilo ko da ga bilo ko,dzaba mu je.